Acasă Actualitate Universitatea Babeş-Bolyai: Peste 5 milioane de lei din fonduri europene pentru proiectul...

Universitatea Babeş-Bolyai: Peste 5 milioane de lei din fonduri europene pentru proiectul SmartCloud

foto: Facebook: UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va primi peste 5 milioane de lei din fonduri europene pentru realizarea unui proiect de infrastructură de calcul de înaltă performanţă de tip cloud.

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii cloud a UBB pentru realizarea unui sistem integrat de management academic şi suport decizional bazat pe Big&Smart Data – SmartCloudDSS a fost cel mai bine clasat la nivel naţional între proiectele de acest gen depuse în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014 – 2020, se arată într-un comunicat.

Proiectul vizează creşterea capacităţii de cercetare în domeniul analizei, managementului şi securităţii datelor, prin creşterea cu 45% a capacităţii de procesare a infrastructurii de calcul existente şi dublarea capacităţii de stocare.

Obiectivele finale ale proiectului urmăresc îmbunătăţirea suportului decizional pentru managementul academic, creşterea bazei şi atractivităţii UBB pentru colaborări ştiinţifice, dar şi creşterea vizibilităţii pe plan internaţional a cercetării ştiinţifice în domeniul analizei, managementului şi securităţii datelor de mari dimensiuni efectuate de UBB.

Cele 2 componente majore ale proiectului se referă la investiţia în tehnică de calcul şi software, respectiv în sistemul integrat de management academic şi suport decizional.

Astfel, proiectul cuprinde realizarea unui nou centru de date care va extinde şi va moderniza sistemul de calcul existent prin creşterea capacităţii de procesare şi stocare a datelor. Noul sistem va fi proiectat după o arhitectură eficientă energetic de tip cluster, precizează UBB.

”De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă care va permite raportarea producţiei ştiinţifice pentru diverse scopuri (evaluare) şi nivele de agregare (pe proiect, pe facultate, pe centru de cercetare etc.), gestionarea conţinuturilor open access (cursuri, prezentări, articole, seturi de date etc.), managementul financiar al resursei umane din universitate, precum şi managementul administrativ al proiectelor de cercetare şi al competenţelor academice prin promovarea abilităţilor şi ariilor de competenţă care ar putea prezenta interes pentru colaboratori externi (pentru parteneriate de cercetare, didactice, cu piaţa muncii şi societate)”, menţionează sursa citată.

Proiectul va fi implementat până la finalul anului 2021, iar valoarea lui totală depăşeşte 5 milioane de lei.

Articolul precedentBAC 2020. Peste 155.000 de absolvenți ai clasei a XII-a susțin, luni, examenul de Bacalaureat 2020
Articolul următorBAC 2020. 10 recomandări pentru o notă cât mai mare la Română, de la profesoara Cristina Tunegaru VIDEO