Acasă Actualitate Brașov: Contestațiile au adus note mult mai mari la germană/ Părinții cer...

Brașov: Contestațiile au adus note mult mai mari la germană/ Părinții cer recorectarea tuturor lucrărilor

INQUAM PHOTO/ Octav Ganea
INQUAM PHOTO/ Octav Ganea

Mai mulți părinți din Brașov au făcut o petiție către Ministerul Educației prin care cer ca toate lucrările de la limba germană susținute de elevi la Evaluarea Națională 2020 să fie recorectate din cauză că există diferente de 3 puncte între notele inițiale și notele de după contestații.

28 dintre contestaţiile la proba în limba maternă au fost depuse pentru germană, iar 25 dintre lucrări, adică aproape 90%, au primit note mai mari, scrie ziarul Bună Ziua Brașov.

În plus, jumătate dintre note, adică 14, au crescut cu cel puţin un punct şi 6 lucrări – adică aproape un sfert – au primit cu peste doua puncte în plus. Recordul a fost bătut de o lucrare care primise iniţial nota 4,60 şi care, după recorectare, a fost notată cu 8,10, adică o diferenţă de trei puncte şi jumătate, arată aceeași sursă.


 „Consider că toţi copiii au dreptul la verificarea lucrărilor deoarece diferenţele foarte mari faţă de notele iniţiale ridică semne de întrebare legate de modul în care au fost corectate lucrările în prima etapă. Nu pot fi de acord cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, care a numit această incompetenţă «o eroare tehnică de calcul». Nu putem ignora incompetenţa unor profesori ce nu pot socoti până la 10, pentru că de această medie depinde clasamentul mediilor de admitere şi, inclusiv, repartizarea elevilor”, spune una dintre mame, citată de Bună ziua Brașov.


Reprezentanții Inspectoratului Școlar Brașov arată că lucrările au fost corectate în alt județ. „În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare […]. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolul precedentEvaluare Națională 2020. Cum arată HARTA notelelor obținute de elevi în fiecare localitate în parte
Articolul următorAdmitere liceu 2020. Încep înscrierile pentru învăţământul profesional de stat şi dual