Acasă Actualitate FOTOREPORTAJ Medicul care a terminat șef de promoție la Politehnica din București...

FOTOREPORTAJ Medicul care a terminat șef de promoție la Politehnica din București „România are nevoie de persoane ca mine”

Foto: Andreea Ofițeru

Universitatea Politehnică din București i-a premiat, sâmbătă, pe 85 de șefi de promoție din cadrul celor 15 facultăți ale universității, într-o ceremonie în aer liber, cu scaunele puse la distanță și cu toți invitații purtând măști.

Șeful promoției 2020 de la Universitatea Politehnică este și absolvent de Medicină. Alexandru Brătei are 25 de ani și a terminat cu media 10 Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor și cu media 9 Facultatea de Medicină Generală.

Pe când era elev la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, pasiunea lui Alexandru era chimia, motiv pentru care a mers la multe concursuri și olimpiade de chimie. „La facultate am ales Medicina și am vrut să mă specializez pe partea biochimie. În anul IV, o doamnă profesoră de bio-chimie de la Medicină mi-a recomandat să mă apuc de o facultate care să urmărească profilul de chimie. Și așa am ales Politehnica, pentru că mie mi-a plăcut dintotdeauna și matematica. Am avut examene foarte grele, iar ultimii trei ani de la Medicină au coincis cu primii trei ani de la Politehnică și a trebuit să recuperez foarte mult din gărzi, dar și din laboratoarele de la Chimie”, a spus Alexandru pentru ȘtiriEdu.ro.

Foto: Andreea Ofițeru

Perioada de distanțare fizică din timpul pandemiei de coronavirus l-a ajutat pe Alexandru să învețe și mai mult. „Am primit acest har să învăț foarte ușor, pe bază de logică. Am reușit să învăț mult mai mult decât alții chiar în paralel cu cele două facultăți. Am avut și timp de concursuri – de exemplu am mers la Balcaniadă, la  IMC – olimpiada internațională de matematică pentru studenți. Matematica mă ajută foarte mult să înțeleg chimia, eu abordez toată chimia și toată fizica, inclusiv medicina, prin prisma matematicii”, spune Alexandru.

Absolventul își dorește foarte mult să devină doctor anatomo-patolog, și în paralel vrea și o carieră universitară, ori la Politehnică, ori la Medicină. Nu are niciun plan să plece din România.

„România are nevoie de persoane ca mine și este o țară care promite foarte multe oportunități pe care nu știm noi să le valorificăm. Îmi place aici și chiar îmi doresc să rămân în România tot restul vieții”, spune absolventul care în viitor vrea să-și deschidă un laborator de cercetare în medicină.

A lăsat Grecia pentru România

Un alt șef de promoție premiat sâmbătă este Efstahios Fiorentis, absolvent român al cărui tată este grec. Efstahios este șef de promoție pentru specializarea Ingineria economică în domeniul electric, electronic și energetic. A venit în România în urmă cu 5 ani atunci când a intrat la facultate. Își dorește să lucreze în cercetare – specializarea mașini electrice.  

Foto: Andreea Ofițeru

Anii de facultate au fost foarte frumoși pentru Efstahios, cu excepția ultimului semestru de școală. „A fost groaznic în ultimul semestru, eu voiam să fac și o parte practică pentru lucrarea mea de diplomă, dar a rămas numai teoretică, pentru că nu aveai cum să faci partea practică în condițiile pandemiei”, a spus Efstahios.

Își dorește să lucreze la Laserul de la Măgurele

Victoria Dumitrescu  este șefă de promoție la Facultatea de Energetică – specializarea energetică și tehnologii nucleare. Își dorește să lucreze în România, iar Laserul de la Măgurele este pe lista ei de angajatori. Victoria și-a dorit de mică să facă energetică nucleară, motiv pentru care peste 5 ani se vede inginer nuclearist. „Îmi doresc să fiu fericită și să fac tot ceea ce îmi place”, spune absolventa.

Foto: Andreea Ofițeru

„Cele mai frumoase momente din facultate au fost cele petrecute  alături de colegi, de prieteni, de profesori. Au fost destul de multe cursuri care mi-au plăcut foarte mult. Din păcate, s-a terminat în condiții stricte și nu am putut să fim atât de apropiați pe cât ne-am fi dorit. Însă ne adaptăm, ne bucurăm că avem și această șansă să ne vedem la festivitatea de încheiere”, spune Victoria.

Inginer din tată-n fiu

Pentru Ștefania Zaharia ingineria a fost prima opțiune atunci când și-a ales facultatea, deoarece provine dintr-o familie de ingineri. Dacă ar fi să dea timpul înapoi, tot Facultatea de  Inginerie Industrială și Robotică ar urma-o.

„A fost o experiență plăcută. Cu toate că este o perioadă dificilă, am prins ultimul semestru online, vreau să spun că acest lucru nu a îngreunat procesul de învățare. Lucrând foarte mult în timpul facultății și pe partea online n-a fost greu deloc”, a spus Ștefania.

Foto: Andreea Ofițeru

Ștefania va da la masterat, iar apoi vrea să se angajeze în domeniul roboticii. „Specializarea mea îmbină partea de inginerie cu partea economică, dar mai mult mi-a plăcut partea de inginerie,  pentru că am învățat să fac un produs de la zero și  să văd care sunt etapele prin care trece ca să ajungă un produs finit. Asta m-a făcut să îmi doresc o carieră în inginerie. Mi-ar plăcea să fac și doctoratul, dar vreau să profesez într-o companie în care să fiu apreciată pentru valorile pe care le-am obținut în urma studiilor”, a spus Ștefania.

Universitatea Politehnica din București organizează, în perioada 11 – 18 iulie, 18 ceremonii de absolvire pentru promoția 2020 – „Academician Mihai Drăgănescu”. Festivitățile se vor desfășura pe platoul din fața Rectoratului UPB, cu respectarea măsurilor de siguranță în contextul pandemiei COVID-19.

Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Foto:StiriEdu.ro
Articolul precedentLiceele agricole vor fi finanțate de Ministerul Agriculturii
Articolul următorVlad Dediu, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, a murit la Constanța