Acasă Actualitate Numărul de copii adoptabili s-a dublat în ultimul an

Numărul de copii adoptabili s-a dublat în ultimul an

pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Numărul copiilor declaraţi adoptabili este în prezent de aproape 8.000, faţă de o medie de aproximativ 3.300 de copii în ultimii ani, această creştere fiind determinată de măsurile prevăzute în Planul de Acţiune ”Copii, nu dosare”, a declarat miercuri Maria Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.„De-a lungul timpului, adopţia a suscitat nenumărate dezbateri, probleme legate de durata procesului de adopţie, de calitatea procedurii, de barierele existente, fiecare caz în parte fiind în sine o poveste. (…) Cele mai multe dintre problemele ce duceau la piedicile existente în sistem au legătură cu faptul că accentul se punea pe dosare şi mai puţin pe copii. (…) În ultimii trei ani, ca o medie aproximativă a numărului de copii declaraţi adoptabili anual, acesta era în jur de 3.300 pentru care specialiştii din direcţiile de asistenţă făceau demersuri de deschidere a adoptabilităţii. Personal mi s-a părut că acest număr este foarte mic. (…) Am ajuns la cifra de 7.822 de copii adoptabili în acest moment în România”, a spus Turza, într-o conferinţă de presă.

„Dacă avem nişte bariere, dacă avem atât de mulţi copii pentru care nu s-a deschis adoptabilitatea atâta amar de vreme, aceasta are legătură cu felul în care specialiştii din managementul de caz, cei care trebuie să pregătească dosarele în vederea adopţiei înţeleg să-şi facă treaba. Pe parcursul acestui proces, dincolo de bucuriile pe care le-am avut legate de această creştere spectaculoasă a cifrei de copii adoptabili pe care am obţinut-o cu o supraveghere zilnică, constantă a felului în care oamenii aceştia înţeleg să-şi facă treaba, am descoperit şi lucruri care nu sunt deloc în regulă”, a precizat Turza.

Datele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii arată că dacă la sfârșitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili. De asemenea, au fost revizuite peste 26.000 de dosare. Au fost revizuite informațiile din Registrul Național de Adopții:  Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susține caracterul informativ al acesteia. 

Sibiu: Abuz și neglijență în serviciu

ANDPDCA a constatat mai multe deficiențe ale sitemului. Astfel, în luna septembrie, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajați al DGASPC Sibiu (manageri de caz, personal de specialitate, juriști), dar și în numele conducerii Direcției, pentru abuz și neglijență în serviciu. Aici, autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deși atât autoritățile locale cât și copiii au denunțat abuzurile familiale. De exemplu, copii obligați de familie să se căsătorească, neglijați sau abuzați fizic de rude, care au fost reintegrați în familie, deși, evident, nu acesta era interesul superior al copilului. Inclusiv instanța a reținut că nu existau condiții de reintegrare a copiilor în familii și în aproape toate situațiile a respins solicitarea direcției de reintegrare.

Verificările ANDPDCA au scos la iveală neglijența gravă a DGASPC Sibiu și în ceea ce privește acordarea de servicii necesare acestor copii.

Mai multe date despre adopțiile din România aici: Aproape 8.000 de copii adoptabili în urma demersurilor realizate de ANDPDCA prin Planul de Acțiune ”COPII, NU DOSARE!”

Articolul precedentCrește numărul de școli în scenariul roșu: În total, 789 de școli sunt online
Articolul următorMonica Anisie, despre stimulentul de risc: Guvernul va face o analiză