Acasă Actualitate DEZBATEREA ELEVILOR. Sorin Cîmpeanu: Creșele, grădinițele și învățământul primar ar trebui...

DEZBATEREA ELEVILOR. Sorin Cîmpeanu: Creșele, grădinițele și învățământul primar ar trebui să înceapă în format clasic VIDEO

printscreen Facebook

Grădinițele, creșele și clasele primare ar trebui să înceapă școala în format clasic, cu respectarea distanțării sociale, iar gimnaziul, liceul și universitatea ar trebui să adopte  un învățământ hibrid, adică și cursuri față în față și cursuri online, a spus Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și președintele Consiliului Național al Rectorilor, la dezbaterea organizată de elevii din România despre cele 10 obiective ale educației, la care au invitat toate partidele politice.  Sorin Cîmpeanu este membru în grupul interministerial care se ocupă de adoptarea unor scenarii pentru începerea noului an școlar din toamnă.

În primul rând, trebuie să ne gândim la cele trei  scenarii: optimist, realist și pesimist. Eu am susținut și susțin că trebuie date la o parte și scenariul optimist, din păcate, care ne-ar duce la starea de normalitate pe care o cunoaștem cu toții, dar și scenariul pesimist pentru mai multe  motive. În primul rând scenariul pesimist înseamnă stare de urgență. În stare de urgență lucrurile sunt foarte clare din păcate, școlile rămân închise, nu avem ce discuta niciunul dintre noi”, a spus Sorin Cîmpeanu, atunci când a vorbit despre tema abandonului școlar.

Fostul ministru susține că la grădinițile și învățământul primar ar trebui să înceapă școala în format clasic.

Trebuie să ne concentrăm pe acel scenariu în care avem o stare de alertă care va impune distanțarea fizică. Dacă suntem de acord din perspectivă sanitară că trebuie să ne concentrăm pe acel scenariu. Pasul următor: trebuie să decidem cât mai repede posibil care este scenariul de organizare. Și iarăși îndrăznesc să emit o opinie – pentru creșe și grădinițe este …. să nu spun stupid ca să nu folosesc cuvinte grele, să aducem în discuție educația online la nivel de creșe și grădinițe…. îndrăzesc să spun că nici în învățământul primar educația online nu are porea mult succes, dincolo de problemele pe care le genrează pentru părinții care trebuie să stea acacă cu copiii din învățământul primar. Și atunci ne îndreptăm, prin excludere, către un sistem prin care creșele,  grădinițele, învățământul primar ar urma să se facă în format clasic cu formarea regulilor de distanțare și asta presupune creșterea spațiilor alocate creșelor, grădinițelor și învățământului primar, presupune o resursă umană mai numeroasă, lucruri pe care trebuie să le pregătim din timp”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Pentru învățământul gimnazial, liceal și universitar aș merge pe un învățământ hibrid, de exemplu la universitate lucrările practice și laboratoarele s-ar face în format fizic. Iar partea de cursuri și seminarii la distanță”, a mai arătat fostul ministru.

Cîmpeanu le-a mai spus colegilor de la celelalte partide că ar trebui să fie de acord asupra unei decizii, astfel încât apoi să rezolve problema infrastructuri, adică asigurarea spațiilor care pot fi  puse la dispoziție de autorități locale care aparțin tuturor partidelor politice.

Să luăm lucrurile într-o succesiune a lor, dacă vrem să ne ocupăm de toate lucrurile, ca și până acum, vom avea aceleași rezultate și o spun cu mare tristețe”, a spus Cîmpeanu.

Ulterior el a intervenit în discuție pentru precizări privind modelul hibrid de educație pentru clasele mai mari, spunând că aici nu spațiile sunt problema, ci lipsa profesorilor.

Chiar dacă am avea resursele Statelor Unite, Elveției și Coorei de Sub laolaltă n-am avea de unde să scoatem la 14 septembrie încă 300.000 de cadre didactice și personal didactic auxiliar. De spații suplimentare e nevoie pt creșe, grădinițe și invat primar, pentru restul  ne ajung spatiile pe care le avem, penru că dacă am vrea mai mult nu am avea de unde să avem mai multe cadre didactice pe care nu putem să le avem de azi pe mâine”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Săptămâna trecută, Consiliul Național al Elevilor i-a provocat pe reprezentanții tuturor partidelor să participe la o dezbatere având ca temă viitorul educației. La acestă dezbatere despre cele 10 obiective propuse de Consiliul Național al Elevilor au participat toate partidele politice invitate:  Sorin Cîmpeanu – PNL, Gabriel Ispas – Pro România, Novak Zoltan – UDMR, Ioana Constantin –  PMP, Carmen Gavrilă – PSD, Alexandru Dimache – ALDE, Silvia Dinică – USR-PLUS.

Dezbaterea poate fi urmărită mai jos:

Citiți și:Consiliul Național al Elevilor: Avem 10 obiective pentru educație/ Chemăm partidele la dezbatere

Articolul precedentLuminița Barcari: Clasele de la profesională se pot transforma în clase de liceu, la cererea inspectoratelor
Articolul următorMinisterul Educației a câștigat definitiv procesul cu plagiatul lui Victor Ponta