Acasă Actualitate Luminița Barcari: Clasele de la profesională se pot transforma în clase de...

Luminița Barcari: Clasele de la profesională se pot transforma în clase de liceu, la cererea inspectoratelor

Foto: StiriEdu.ro

Clasele de învățământ profesional  pot fi transformate în clase pentru liceu, la propunerea inspectoratelor școlare și în funcție de spațiile pe care le au liceele, a spus pentru ȘtiriEdu.ro Luminița Barcari, secretarul de stat pentru învățămâtul preuniversitar.

Inpectoratele școlare pot propune transformarea claselor de învățământ profesional, în contextul în care multe locuri la acest tip de învățământ au rămas neocupate, iar peste 8.700 de elevi au rămas nerepartizați în prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat.

Foarte mulți elevi nu și-au calculat bine opțiunile și nu au fost repartizați. În această etapă, inspectoratele școlare își vor analiza absolut toate opțiunile,  pentru că am cerut o situație la nivel național și, într-adevăr, sunt și copii nerepartizați, dar sunt și locuri neocupate. Majoritatea locurilor neocupate sunt la clase de învățământ profesional. Dacă în cadrul inspectoratului școlar se va face o analiză și vor considera transformarea claselor neocupate din învățământul profesional în clase de învățământ tehnic și ne vor propune modificarea planului de școlarizare prin  trecerea unei clase de la profesional la teorectic noi aprobăm. Pentru că noi avem un anumit procent pentru învățământul profesional și tehnic, și este de preferat să păstrăm clasele în același domeniu”, a spus Luminița Barcari.

Statisticile de la Ministerul Educației arată că mai sunt disponibile peste 37.000 de locuri în învățământul liceal, învățământul profesional, învățământul dual și învățământul liceal tehnologic. În timp ce la învățământul liceal de stat mai sunt libere numai 3.400 de locuri pentru 8.750 de elevi rămași nerepartizați. Pentru anul școlar 2020-2021, Ministerul Educației a aprobat 3.465 clase pentru învățământul profesional, adică 96.776 de locuri.

Am propus mai multe locuri la învățământul profesional, profesional dual, dar se pare că foarte mulți dintre absolvenții nu au optat pentru acest tip de învățământ și de aceea am sugerat inspectoratelor să reanalizeze situația și să facă propunerile care i-ar avantaja pe absolvenți. Acum depinde și de capacitatea fiecărui liceu, pentru că noi nu putem să propunem peste capacitatea maximă a unui liceu, pentru că fizic nu au loc”, a spus Luminița Barcari.

În perioada următoare, inspectoratele trebuie să trimită către minister propunerile privind situația lor în privința locurilor de la liceu.

Așteptăm din partea inspectoratelor propunerile. Eu le-aș sugera colegilor să analizeze cu multă atenție acest lucru, pentru că într-adevăr sunt copii cu note de 8 și 9 care ar trebui să fie la învățămțântul liceul, și nu profesional, dacă ei își doresc acest lucru”, a arătat Luminița Barcari.

Mai mulți părinți ai căror copii au picat cu note mari la liceu  au făcut o petiție online prin care cer locuri și clase pentru copiii nerepartizați în licee și cer să nu fie încurajat abandonul școlar.

Citiți și: Paradoxul admiterii 2020: Unii elevii au picat cu medii de peste 8, alții au intrat cu 2 și 3/ Liceele unde s-a intrat cu medii sub 5

Petiție din partea părinților pentru mai mai multe locuri la liceu/ „Dați o șansă copiilor noștri”

Situația locurilor neocupate în licee, județ cu județ/În Județul Ialomița, toate locurile s-au ocupat

Articolul precedentSri Lanka și-a închis școlile, la o săptămână de la redeschidere
Articolul următorDEZBATEREA ELEVILOR. Sorin Cîmpeanu: Creșele, grădinițele și învățământul primar ar trebui să înceapă în format clasic VIDEO