Acasă Actualitate Elevii îi cer lui Marcel Ciolacu vot pentru transportul gratuit

Elevii îi cer lui Marcel Ciolacu vot pentru transportul gratuit

Foto Facebook Marcel Ciolacu

 Consiliul Național al Elevilor solicită președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vot pentru transportul gratuit al elevilor, măsură cuprinsă în cadrul inițiativei legislative Plx nr. 344/2020. În cazul în care parlamentarii ar amâna dezbaterea și votul acestui proiect de lege până în septembrie, elevii nu ar mai putea să ajungă la școală chiar în prima lună de începere a noului an școlar, aspect care ar denota o crasă lipsă de responsabilitate din partea parlamentarilor. 

„În momentul de față, situația transportului elevilor este problematică: deși Guvernul Orban a promis elevilor gratuitate, această măsură a rămas la stadiul de promisiune, autoritățile publice locale ignorând această îndatorire, în așteptarea unei legi promulgate. În contextul sesiunii parlamentare cu caracter extraordinar, măsurile în domeniul educației trebuie să fie priorități legislative, cu atât mai mult prin prisma faptului că pandemia de Coronavirus a adâncit inechitățile din sistemul de învățământ”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Domnule președinte Ciolacu, retorica pentru dublarea alocațiilor este atractivă electoral, dar nu putem să continuăm să ne mințim și să apreciem că aceasta este unica măsură absolut necesară prin care se poate garanta accesul copiilor la educație. Vorbim de o măsură necesară, dar nu suficientă pentru cei pe care îi reprezentăm. Elevii din România au nevoie de transport gratuit, întrucât această facilitate reprezintă minimul pe care îl poate face statul român pentru a asigura dreptul constituțional la învățătură. Facem apel la reprezentanții Biroului Permanent pentru a garanta dezbatere și vot pentru proiectul privind gratuitatea transportului elevilor. Proiectul de lege nr. 344/2020 are nevoie de un vot în această sesiune extraordinară a Parlamentului, fiind necesară adoptarea lui în Camera Deputaților. Orice tergiversare a adoptării acestui proiect de lege demonstrează iresponsabilitate pentru nevoile elevilor, iresponsabilitate pentru implementarea unor măsuri care ar avea ca efect direct reducerea abandonului școlar, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Abandonul şcolar este prezent în 40% din unităţile de învăţământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee (Studiu „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural”, 2017). Deşi în scădere, rata sărăciei persistente în rândul copiilor, 33,2% (2018), plasează România ca fiind statul european cu cea mai mare diferenţă la indicatorul sărăciei sau excluziunii sociale între copii şi totalul populaţiei (Eurostat) 3% dintre copii din mediul rural au răspuns în cadrul unui studiu realizat în 2018 că se culcă întotdeauna flămânzi în fiecare seară, şi încă 5% că acest lucru se întâmplă uneori, conform studiului realizat de World Vision România, Cursa celor 30 de ani în educație în România rurală. Distanța față de școală și problema transportului afectează nivelul de absenteism și rata de abandon școlar, cu precădere în rândul categoriilor dezavantajate din mediul rural.

Citiți și: Consiliul Național al Elevilor cere o întânire de urgență pentru transportul elevilor: Ne aflăm într-un vid legislativ

Antonia PUP, președintele CNE, critică lipsa dezbaterii privind transportul elevilor: Unde sunt elevii în toată situația asta?

Articolul precedentÎncep înscrierile pentru cele 588 de locuri de la Academia de Poliţie din București
Articolul următorMonica Halaszi despre noile modele de subiecte de la Română: „Nu mai trebuie să-l punem pe elev să tocească”