Acasă Actualitate Aproape 150.000 de copii, înscriși în clasa pregătioare 2020-2021

Aproape 150.000 de copii, înscriși în clasa pregătioare 2020-2021

Foto: pixabay.com

Ministerul Educației arată că 149.307 de copii au fost înscriși în clasa pregătitoare 2020-2021, potrivit unei centralizări a cererilor de înscriere în învățământul primar, după prima etapă de cuprindere în clasa pregătitoare care a avut loc în peioada 8 – 20 iulie.

La nivel național, în perioada 4 martie – 7 iulie 2020, 150.503 cereri, iar dintre acestea au fost admise 149.307 cereri. Dintre cele 150.503 cereri completate și depuse, 131.599 de cereri vizează copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, iar 18.904 cereri, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, arată statistica de la Ministerul Educației.

În această primă etapă, repartizarea copiilor s-a realizat pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse, inclusiv prin aplicația informatică, de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

În a doua etapă (21 – 31 iulie) va fi asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean/al municipiului București.

În perioada 1 – 4 septembrie sunt prevăzute centralizarea și soluționarea, de către inspectoratele școlare, a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. De asemenea, inspectoratele școlare vor soluționa orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

În situația transmiterii documentelor pe e-mail, prin poștă, cu confirmare de primire, documentele utilizate pentru înscrierea în clasa pregătitoare vor fi solicitate și în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții au sau nu au domiciliul în circumscripția respectivă.

Articolul precedentVIDEO Monica Anisie despre cele trei scenarii pentru începerea școlii: Ne vom pronunța cât mai repede
Articolul următorProfesorii vor fi pregătiți pentru modelul hibrid de predare până în septembrie