Acasă Actualitate Liviu Pop vrea să schimbe major Legea Educației/ Care sunt propunerile: Bacalaureat...

Liviu Pop vrea să schimbe major Legea Educației/ Care sunt propunerile: Bacalaureat internațional și admitere la liceu

Facebook: Liviu Pop

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, și fostul minsitru al Cercetării, Șerban Valeca, ambii senatori PSD, propun mai multe schimbări pentru legea educației, potrivit unui proiect de lege depus luni la Parlament.

Printre propunerile noului proiect este introducerea Bacalaureatului internațional, prevăzută la articolul 77 al proiectului. De asemenea, proiectul prevede introducerea școlilor pilot începând cu anul școlar 2021-2022, cu toate că Ministerul Educației a aprobat deja pentru anul școlar următor înființarea acestor școli.

Se înființează Asociația Inspectorilor Scolari Independenti, care primește „feedback de la părinți pentru a verifica nivelul de competență al profesorilor”, mai prevede proiectul. Această asociație are obligația de a înființa un serviciu de relații publice pentru părinții care au întrebări.

Una dintre cele mai importante schimbări ale legii se referă la liceele care vor testa testa abilitățile ce corespund profilului. Fiecare liceu liceu va avea libertatea de a alege materiile la care se va face examinarea, iar elevii care vor obține cel puțin 8 vor fi declarați admiși fără să se mai ia în calcul notele de peste ani. Pentru ceilalți elevi se va folosi media ponderată – 70% din medie fiind data de rezultatele obtinute la examinare și 30% din media obținută în școala generală, evaluată în credite transferabile.

De asemenea, o altă propunere este ca durata anului școlar să fie de 33 de săptămâni, să înceapă la 15 septembrie și să se încheie la 15 iunie.

Alte propuneri din proiectul de lege:

  • conducerea școlilor va fi aleasă de către Consiliul Școlii, format din o treime profesori cu experiență, jumătate părinti aleți de catre consiliul părinților școlii si o sesime reprezentanți ai administrației sau ai finantațorilor și sprijinitorilor .colii. 
  • toți profesorii sunt obligați să se instruiască și să se specializeze în abordarea multidisciplinară a problemelor, prin cursuri specializate furnizate de organizații sau scoli cu acest profil. 
  • directorii de școli vor fi verificați de către Consiliul școlii în privința gestionării eficiente a fondurilor, pentru a se evita risipirea banilor sau eventuale fraude; este interzisă solicitarea și/sau folosirea, sub orice formă, a banilor, manoperei sau lucrarilor de la părintii elevilor sau/și intermediari ai acestora. 

Proiectul de Lege depus depus la Senat poate fi consultat  AICI.

Expunerea de motive poate fi consultată AICI.

Articolul precedentDefinitivat 2020. 69,17% dintre profesori au trecut examenul/101 candidați au obținut nota 10
Articolul următorVIDEO. Raluca Turcan, despre începerea școlii: Scenariul de dorit este învățământul față în față