Acasă Actualitate Decizie: Școlile care nu au cabinet medical testează elevii prin DSP-uri

Decizie: Școlile care nu au cabinet medical testează elevii prin DSP-uri

Ministerul Educației a trimis instrucțiuni către școli privind modul în care se face testarea elevilor la 8 zile după descoperirea cazului de infecție pentru care clasa a trecut în online. Astfel, pentru a fi testați după 8 zile, elevii școlilor unde nu există cabinete medicale vor merge pentru testare la direcțiile de sănătate publică. De asemenea, suspendarea cursurilor la nivelul unei grupe de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clase de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se poate face direct prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar/conexe, cu avizul inspectoratului școlar județean/al municipiului București.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus luni într-o conferință de presă că testele nu se fac pe banii părinților:

„Nu îl fac pe cont propriu (testul antigen – n.r.), fie și tocmai pentru faptul că am transmis o instrucțiune și am solicitat cu autoritatea ministrului, acolo unde există cabinete medicale să testeze la cerere acei elevi care vor să revină la școală. Acolo unde nu există cabinete, am solicitat să se adreseze către direcțiile de sănătate publică. Asta nu înseamnă că interziceam unui părinte dorința de a testa copilul”, a adăugat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Cîmpeanu a declarat și că nu s-a raportat nicio solicitare în toată țara în primele trei săptămâni de școală.

„Aș vrea să vă fac o precizare importantă – această posibilitate de revenire în a opta zi la școală în baza unui test antigen negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de 3 săptămâni, în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite să se facă aceste teste. Nici măcar una”, a adăugat el.

Ce prevede instrucțiunea trimisă de Sorin Cîmpeanu către școli și inspectorate:

„INSTRUCȚIUNE pentru punerea în aplicare a Ordinului  nr. 5338/1082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. 

Văzând Referatul de aprobare nr. 242/SI/04.10.2021 al Ministerului Educaţiei,

Având în vedere prevederile:    

– art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2011, cu modificările ulterioare;

– art. 6 din Ordinului  nr. 5338/1082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;

în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei,

Ministrul Educaţiei emite prezenta instrucțiune:

ART.1 (1) Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5338/1082/2021,  în cazul în care în unitatea de învățământ există cabinet medical școlar, în vederea reluării cursurilor cu prezență fizică, elevii care vor să se testeze începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, solicită acest lucru personalului medical din cabinetul școlar.

(2) În cazul în care în unitatea de învățământ nu există cabinet medical școlar, elevii se vor adresa direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București.

ART.2 (1) În vederea aplicării dispozițiilor art.6 alin. (1) din Ord. nr. 5338/1082/2021, suspendarea cursurile la nivelul unei grupe de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clase de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal nu necesită avizul CJSU/CMBSU, suspendarea făcându-se direct, prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar/conexe, cu avizul inspectoratului școlar județean/al municipiului București.

(2) Decizia CJSU/CMBSU este necesară doar în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ.

ART.3 Inspectoratele Școlare Județene/al municipiului București, precum și unitățile de învățământ/conexe vor duce la îndeplinire prevederile prezentei instrucțiuni”, se arată în ordinul de ministru.

Scenariile după care funcționează școlile:

Scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie  – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă                             

Scenariul 2 – Participarea zilnică, în sistem online a  elevilor  -Cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe  

Consultă aici ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății după care vor funcționa școlilor

Citiți și: Închidem școala 2-3 săptămâni până trece valul IV? Cîmpeanu: Nimeni nu are dreptul să se joace de-a școala

Cîmpeanu face apel către părinți și profesori să citească ordinul comun: Controalele vor începe de luni

Când ajung testele pe bază de salivă în școli? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Reîncepe Teleșcoala pentru elevii de clasele VIII-a și a XII-a| Programul emisiunilor

Zilele libere plătite pentru părinți, când cursurile sunt suspendate

DOCUMENT| Scenariile deschiderii școlilor| Dacă jumătate din clase au covid – toată școala se închide

Școlile care nu au medic vor apela la primărie și DSP

Regulile pentru școli deschise: Ora de sport, în aer liber când incidența e mai mare de 2/1.000

Concursul de directori: Inspectoratele au afișat lista candidaților ale căror dosare au fost admise

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori

Când va avea loc concursul pentru directorii de școală? Ministerul Educației a „uitat” să modifice legea stării de alertă

OFICIAL. Metodologia pentru concursul de directori, în Monitorul Oficial. Cine poate participa la concurs

Vlad Voiculescu: Înfricoșătoare lipsa de logică a deciziilor anunțate de Ministerul Educației

Cîmpeanu: Școlile rămân deschise și vor fi decuplate de la incidența localității

Ministerul Educației: Aproape 8.500 de elevi au fost infectați de la începutul școlii

Articolul precedentCîmpeanu: Sunt necesare 70 de milioane de teste pe bază de salivă| Testele nu vor fi omologate
Articolul următorIntră Bucureștiul în carantină? Ce spune Raed Arafat