Acasă Actualitate Monica Anisie, despre declarația pe propria răspundere: Părinții nu vor fi în...

Monica Anisie, despre declarația pe propria răspundere: Părinții nu vor fi în culpă dacă nu vor recunoaște simptomele bolii

Foto: edu.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, joi seară la emisiunea „Tema Zilei de la TVR 1, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o semneze la începerea școlii cuprinde informații generale, iar părinții nu vor fi în culpă dacă nu vor recunoaște simptomele bolii în caz că elevii vor fi trimiși la școală.

Însă, declarația este „necesară pentru că și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”.

„De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale. Deci, nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomatologia… Acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul. Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe proprie răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul Penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă <după cum cunosc> sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că, din start, este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală. În toată această perioadă, m-am consultat și cu părinți, m-am consultat și cu profesori și cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu ca părinte trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a spus Monica Anisie, la emisiunea ”Tema Zilei” de la TVR1.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care în familie există persoane aflate atunci părinții ar trebui să evalueze starea de sănătate a întregii familii și să facă la fel ca au făcut și în perioada în care au avut loc cursurile de pregătire pentru examenele naționale.

„Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor familiei. (…) Dacă vă amintiți în perioada în care am luat decizia să revenim la școală pentru acele ore de pregătire pentru examenele naționale, am lăsat părintele să decidă asupra revenirii la școală după momentul în care a evaluat acea situație din familie, în așa fel încât să nu existe niciun risc al îmbolnăvirilor. Acum, părintele la fel trebuie să facă, să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online.”

Citiți și: VIDEO Monica Anisie: Măștile pentru elevi vor fi cumpărate de primării

Regulile organizării claselor/ Fiecare școală va avea un responsabil pentru problema SARS-CoV-2

ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății a publicat normele privind deschiderea anului școlar

Când se stabilește scenariul pentru începerea școlii: 10 septembrie, data limită

Cum arată declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală

Noul an școlar: Masca este obligatorie pentru toți elevii/ Preșcolarii nu sunt obligați să o poarte

Articolul precedentVIDEO Monica Anisie: Măștile pentru elevi vor fi cumpărate de primării
Articolul următorPărinții cer Ministerului Sănătății mai multe informații despre declarația pe propria răspundere