Acasă Actualitate Care copii ar trebui să poarte mască? Nouă răspunsuri de la OMS

Care copii ar trebui să poarte mască? Nouă răspunsuri de la OMS

INQUAM PHOTO/ Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății arată că atât copiii, cât și adulții ar trebui să respecte regulile de igienă recomandate de autorități pentru a se proteja împotriva infectării cu coronavirus. Pentru că mulți părinți au întrebări legate de purtarea măștilor de protecție de către copii, mai mulți experți internaționali au răspuns la câteva întrebări legate de purtarea măștii de către cei mici.

Trebuie copiii să poarte o mască?

Copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici nu trebuie să poarte măști. Această afirmație se bazează pe siguranța și interesul general al copilului și pe capacitatea celui mic de a folosi în mod corespunzător o mască.

OMS și UNICEF recomandă ca decizia de a folosi măști în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani ar trebui să se bazeze pe următorii factori:

  • dacă există transmisie pe scară largă în zona în care locuiește copilul,  
  • capacitatea copilului de a folosi în mod sigur și adecvat o mască, accesul la măști, precum și spălarea și înlocuirea măștilor în anumite locuri cum ar fi școlile și serviciile de îngrijire a copiilor,
  • supravegherea adecvată a copiilor de către adulți și instrucțiuni clare pentru copil despre cum să-și pună, să îndepărteze și să poarte măsca în siguranță,
  • dacă există interacțiuni cu persoane aflate la risc ale copilului, de exemplu persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni cronice.

OMS și UNICEF recomandă ca cei cu vârsta de peste 12 ani să poarte o mască în aceleași condiții ca adulții, în special atunci când nu pot garanta cel puțin o distanță de un metru față de ceilalți și există o transmisie comunitară în zona în care trăiesc.

Există situații în care copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici pot purta sau trebuie să poarte o mască?

În general, copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici nu ar trebui să fie obligați să poarte măști. Acest sfat se bazează pe siguranța și interesul general al copilului și pe capacitatea de a folosi în mod corespunzător o mască. Este posibil să existe cerințe locale pentru purtarea măștii de către copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici, cum ar fi apropierea fizică de cineva bolnav. În aceste condiții, dacă copilul poartă o mască, un părinte sau un alt tutore ar trebui să-l  supravegheze atent pentru  utilizarea în siguranță a măștii.

Ar trebui ca micuții cu dizabilități să poarte măști?

Utilizarea măștilor pentru copiii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte condiții de sănătate specifice nu trebuie să fie obligatorie și ar trebui să fie evaluată de la caz la caz de părintele, tutorele, educatorul și/ sau medicul copilului. În orice caz, copiii cu deficiențe cognitive sau respiratorii severe, cu dificultăți de toleranță a unei măști, nu ar trebui să fie obligați să poarte mască.

Copiii care au probleme de sănătate sau o afecțiune medicală care le compromite sistemul imunitar trebuie să poarte o mască?

Copiii cu afecțiuni de sănătate  cum ar fi fibroza chistică sau cancerul trebuie să poarte o mască medicală, după ce sunt consultați medicii. O mască medicală oferă protecție persoanei care poartă masca și împiedică transmiterea virușilor către ceilalți. Este recomandat ca oricine are probleme de sănătate care i-ar putea pune viața în pericol să poarte mască.

Ce tip de mască trebuie să poarte copiii?

Copiii care sunt în general în stare bună de sănătate pot purta o mască non-medicală sau din material. Aceasta împiedică virusul să fie transmis altor persoane în caz că ar fi infectați și nu ar fi conștienți de acest lucru.

Părinții trebuie să se asigure că masca din țesătură are dimensiunea corectă și acoperă suficient nasul, gura și bărbia copilului.

Copiii cu afecțiuni precum fibroza chistică, cancerul sau imunosupresia  ar trebui să poarte o mască medicală.

O mască medicală controlează răspândirea virusului și protecția celui care o poartă  și este recomandată oricui are un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de COVID-19.

Cum ar trebui să poarte copiii o mască?

Copiii trebuie să urmeze aceleași principii ca adulții pentru purtarea măștilor. Asta înseamnă spălarea mâinilor cel puțin 20 de secunde cu o soluție pe bază de alcool sau cel puțin 40 de secunde dacă se folosește săpun și apă, înainte de a pune masca. Masca trebuie să aibă  dimensiunea potrivită pentru a acoperi nasul, gura și bărbia. Copiii trebuie învățați cum să poarte masca în mod corespunzător, inclusiv să nu atingă partea din față a măștii și să nu o tragă sub bărbie. Ei ar trebui să arunce  masca într-un loc special amenajat și să nu schimbe masca cu alții.

Un copil trebuie să poarte mască acasă?

Orice copil care prezintă simptome de COVID-19 trebuie să poarte o mască medicală, atât timp cât o poate tolera. Copilul trebuie izolat și trebuie solicitat sfatul medicului imediat ce începe să se simtă rău, chiar dacă simptomele sunt ușoare. Membrii familiei care vin la cel mic trebuie să stea la un metru de copilul bolnav și ar trebui să poarte, de asemenea, o mască.

În cazul în care un membru al familiei este bolnav sau s-a testat pozitiv cu virusul care provoacă COVID-19 trebuie izolat. Dacă copilul stă la 1 metru de adultul bolnav de acasă, atunci și adultul și copilul ar trebui să poarte o mască medicală.

Ar trebui ca profesorii sau alți adulți care lucrează cu copii să poarte mască?

În zonele în care există o transmisie pe scară largă a virusului, toți adulții cu vârsta sub 60 de ani și care sunt în general în stare bună de sănătate ar trebui să poarte măști din material atunci când nu pot garanta o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți.

Adulții în vârstă de 60 de ani sau peste, sau care au orice alte afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul sau cancerul pulmonar, ar trebui să poarte mască medicală din cauza riscului lor mai mare de a se îmbolnăvi grav de COVID-19.

Copiii trebuie să poarte mască atunci când fac sport sau activități fizice?

Copiii nu trebuie să poarte o mască atunci când fac sport sau activități fizice, cum ar fi alergarea, săritul sau jocuri la locul de joacă, astfel încât să nu le pună în pericol respirația. Atunci când organizăm aceste activități pentru copii, este important să încurajăm păstrarea distanței de cel puțin un metru față de ceilalți, limitarea numărului de copii care se joacă împreună, asigurarea igienei  mâinilor.

Există alternative la măștile sanitare? Cum ar fi vizierele pentru protecția feței?

În contextul COVID-19, este posibil ca unii copii să nu poată purta o mască din cauza dizabilităților sau a unor situații speciale cum este nevoia de a-l vedea pe profesorul care vorbește. În aceste cazuri, scuturile pentru față pot fi considerate o alternativă la măști, dar nu oferă o protecție echivalentă pentru a evita transmiterea virusului către alții. Dacă se ia decizia de a folosi viziera, acesta trebuie să acopere întreaga față, laturile feței și să se extindă până sub bărbie.

Cine va primi măști la școală? Ludovic Orban: Copiii care provin din familii vulnerabile

VIDEO Raluca Turcan: Este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii

Articolul precedentOrban, despre deschiderea școlii: Dacă sunt 3-4-5 cazuri într-o școală, se pot suspenda cursurile pentru 14 zile
Articolul următorBAC 2020. Proba la Matematică sau Istorie a avut loc marți