Acasă Actualitate VIDEO Raluca Turcan acuză că PSD-ul e de vină pentru că tabletele...

VIDEO Raluca Turcan acuză că PSD-ul e de vină pentru că tabletele nu vor fi la timp în școli

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat într-o emisiune la B1 că ăi e greu să spună dacă cele 250.000 de tablete vor fi în școli la 10 septembrie, așa cum a anunțat în mai multe rânduri Ministerul Educației. „Termenul de livrare a acestor tablete este 10 septembrie, însă această instituție „pesedizată” cap-coadă este un fel de stat în stat. Dacă vrea să accepte contestațiile, și unele dintre ele cu calitate îndoielnică, să dea răspunsurile la câteva săptămâni și chiar luni, nu vreau să intru în detalii să vă spun câte blocaje am sesizat pe parcurs, dar pe mine mă interesează rezultatul”, a spus Turcan la B1.

Cele 250.000 de tablete NU vor fi în școli la 10 septembrie/ Explicația de la Guvern

Ce a spus Raluca Turcan cu privire la tabletele pentru elevi:

  • Situația este una delicată și mi se pare firesc să o explicăm, astfel încât oamenii să înțeleagă ce se întâmplă. Am făcut o achiziție centralizată generată de Ministerul Educației printr-o instituție, ONAC, care are acest obiect de activitate se desfășoare achizițiile centralizate, înființată de Teodorovici cu o procedură destul de greoaie, și care a făcut ca acest demers de achiziționare a celor 250.000 de tablete să fie aproape un coșmar.
  • În sensul în care putem risca contestații la această achiziție, caietul de sarcini a fost să spunem finalizat cu întârziere, mă rog noi am ținut o presiune continua astfel încât termenele să fie respectate, dar dacă se depun contestații este foarte posibil să nu ajungă toate tabletele în țară. Însă lucrul acesta noi l-am corectat printr-un alt demers de achiziție publică la nivel de autoritate locală și chiar școală sau inspectorat școlar, decontat din fonduri europene pentru că procedurile acestea sunt mai rapide.
  • De ce ne-am luat o măsură de siguranță: văzând că aceasta achiziție, să spunem, este una greoaie și ați văzut că s-a întâmplat același lucru și cu măștile, sunt lucruri care nu țin de noi, pur și simplu am preluat niște instituții pe care nu am avut timp să le reformăm pentru că nu avem Parlament, și atunci trebuie să ne supunem unor reguli și blocaje infernale..
  • Și am zis haideți aplicăm procedura care a funcționat extraordinar de bine pe decontarea și achiziția de echipamente medicale în situația de urgență. Atunci unitățile medicale din subordine autorităților publice locale au putut să achiziționeze direct, fără foarte multe presiuni să spunem sau blocaje și noi l-am decontat cat se poate de rapid și de la un plafon de 350 milioane de euro am ajuns deja să dublăm acest plafon pentru că achizițiile au fost de bună calitate, le-am verificat și corespund necesității reale pe deoparte de pe ceea ce au avut nevoie în situația de urgență și pe de altă parte, lucru extraordinar de pozitiv, pentru ce vor avea nevoie în condițiile viitoare de criză sanitară.
  • Și atunci aceeași procedură am mutat-o pe partea de educație, am chemat inspectoratele școlare, autoritățile publice, școlile în acest parteneriat, le-am explicat procedura, ținem în permanență legătura cu ei, chiar Ministerul Educației le va trimite niște modele de astfel de cereri care ca să poată să realizeze acest demers rapid, va crea chiar un tel verde în care vor putea să sune dacă au probleme la aceste achiziții și copiii să nu fie victimele acestui proces înfiorător de achiziții publice generat de instituțiile lăsate de PSD”.

Întrebată dacă cele 250.000 de tablete nu vor ajunge în școli, Turcan a spus că nu știe sigur pentru că în achiziționarea tabletelor Guvernul a întâmpinat multe blocaje.

„Mi-e greu să vă spun. Termenul de livrare a acestor tablete este 10 septembrie, însă această instituție „pesedizată” cap-coadă este un fel de stat în stat. Dacă vrea să accepte contestațiile, și unele dintre ele cu calitate îndoielnică, să dea răspunsurile la câteva săptămâni și chiar luni, nu vreau să intru în detalii să vă spun câte blocaje am sesizat pe parcurs, dar pe mine mă interesează rezultatul. Avem această rezervare făcută de Ministerul Educației și demarată de foarte mult timp și în siguranță pentru cele necesare la începutul anului școlar – am decontat aceste achiziții prin fonduri europene în valoare de 175 milioane de euro. Păi când au mai au mai avut la dispoziție 175 milioane de euro să cumpere 500 de mii de tablete, măști dezinfectanți de 50 milioane de euro sau containere sanitare, nici nu și-au imaginat așa ceva. Este pur și simplu un sprijin nesperat”, a precizat Turcan.

Citiți și: Raluca Turcan: Am luat decizia ca toate școlile să înceapă cursurile față în față

VIDEO Monica Anisie: Sperăm ca pe data de 10 septembrie să fie livrate măcar primele tablete

Articolul precedentRaluca Turcan: Am luat decizia ca toate școlile să înceapă cursurile față în față
Articolul următorMai multe asociații de elevi au depus plângere penală împotriva ministrului Educației, premierului și vicepremierului