Acasă Actualitate Directorii de școală despre noul an școlar: „Probabil că se va merge...

Directorii de școală despre noul an școlar: „Probabil că se va merge spre scenariul hibrid”

StiriEdu.ro

Mulți dintre directorii de școală fac inventarul, curăță clasele, au început un proces deliberativ cu părinții și încearcă să contureze cum va fi prima zi de școală. Însă, până pe 7 septembrie, când vor afla în ce situație epidemiologică se află zona în care este școala lor, nu pot transmite un mesaj sigur către părinți și elevi. În căutarea de spații suplimentare, unele școli au transformat și cancelaria în sală de clasă. Dar presiunea mare este pe profesori, care sunt mult prea puțini decât ar trebui. În aceste condiții, pentru școlile cu sute de elevi, scenariul hibrid este cel mai realist, iar cel verde, cu toți elevii la școală, se potrivește doar la țară, acolo unde numărul mic de copii permite distanțarea.

Violeta Dascălu, Școala Ferdinand, București: ore mai scurte, sală de clasă în cancelarie și în sala de festivități

La Școala Gimnazială „Ferdinand” din București, unde învață aproape 780 de elevi, se pregătesc două scenarii, însă numai unul pare de luat în calcul.
Violeta Dascălu, directoarea școlii din estul orașului, de lângă autogara Obor, arată că scenariul în care toți elevii vin la școală, cel verde, ar putea fi pus în practică, dar există un inconvenient. „Primul e scenariul verde, dar acesta nu poate fi aplicat decât cu măriri de norme, ceea ce înseamnă oameni în plus, înseamnă buget în plus și nu știu dacă este viabil”,  a spus Violeta Dascălu pentru „Libertatea”.

Violeta Dascălu, Foto Facebook

Profesoara consideră că dezbaterile publice despre începerea școlii sunt pierdere de vreme, atâta vreme cât nu au în centru copiii. „Este impardonabil să lansezi niște lucruri și să nu ne gândim cât poate duce un copil și cât de sănătos este pentru un copil să stea cu orele în fața unui ecran”, susține directoarea.

Mariana Vișan, Școala Centrală din București: “Am pregătit două tipuri de orare”

Mariana Vișan, directoarea de la Școala Centrală din Capitală, spune că s-a pregătit pentru două scenarii, dar cel mai probabil elevii vor veni la școală pe rând. „Noi am profitat de această pandemie și am făcut o igienizare ca la carte, primăria ne-a ajutat și am renovat clasele, chiar e făcută o igienizare la sânge. Dar avem clase foarte numeroase și nu cred că vom merge pe scenariul verde, cred că vom merge pe scenariul hibrid. Avem orarul făcut pentru ambele scenarii, dar vom vedea. Trebuie să ne consultăm și cu părinții, că au fost plecați. Și așteptăm și noi data de 7 septembrie să vedem unde ne încadrăm”, arată directoarea.

Mariana Vișan, Foto Facebook

În Școala Centrală, cu o tradiție de 170 de ani de educație și fost pension de fete pe vremea domnitorilor Țării Românești, responsabilitatea pregătirii începerii noului an școlar este împărțită în mod egal între directori și profesori.

„Acolo ne doare foarte tare, când profesorii sunt trimiși de inspectorat și nu avem ce face. Dar având și o anumită vârstă, experiență, că nu suntem foarte tineri, suntem obișnuiți să ducem greul”, susține Mariana Vișan.

Aurora Zotea, Școala Vânătorii Mici, Giurgiu: “Avem și distanțare, și spații suficiente”

La Școala Gimnazială din Vânătorii Mici, județul Giurgiu, care are 500 de copii, răspândiți în 7 clădiri din satele din împrejurimi, se cunoaște deja scenariul. Va fi versiunea verde, pe care o vor majoritatea părinților: toți în clase. “N-avem efective mari la clase. În 7 școli avem 500 de copii. Sunt igienizate clădirile, s-a făcut curățenie și încă se mai face, am schimbat parchetul, băncile. Avem și distanțare, și spații suficiente”, afirmă Aurora Zotea, directoarea de la școala din Vânătorii Mici.

Aurora Zotea, Foto: Facebook

„Am cerut un post de educator. Și încă un post de îngrijitor”

Directoarea susține că perioada în care a pregătit Evaluarea Națională a fost cu folos, pentru că atunci au văzut cum este. Acum profesorii se pregătesc cu tot ce ține de ei. „Am cerut încă un post de educator, pentru că la una din școli avem copii mulți și o singură educatoare și este greu. Și am mai cerut încă un post de îngrijitor. Oamenii au fost instruiți, avem dezinfectanți, mai facem rost. O să facem rost și de măști. Noi avem instalații sanitare, toalete în interior. Suntem pregătiți, tot ce ține de noi facem”, spune directoarea.

Teodora Simion, directoarea școlii din comuna Ciugud, Alba: elevii de la oraș se transferă aici

În pandemia de COVID-19, nu doar piața de imobiliare înregistrează, în toată lumea, o creștere exponențială a caselor din împrejurimile orașelor. Și școlile suburbane bune au același destin exponențial.

Școala din Ciugud, județul Alba, cunoscută drept „școala SF din mediul rural” pentru dotările ei, primește zilele acestea numeroase cereri de transfer pentru elevii care învățau la oraș până anul trecut. Ciugud, un sat lipit, practic, de municipiul Alba Iulia. Școala de aici este în toiul pregătirilor, încă nu e gata. Mai sunt de făcut aranjamente în clase și de pus la punct detaliile pentru primirea elevilor. Copiii – locuitori ai comunei, dar care învățau la oraș. De anul trecut noi n-am mai avut învățământ simultan, am avut și afterschool și de anul trecut am început să avem multe cereri”, a mai spus Teodora Simion, directoarea școlii din comuna Ciugud.

Teodora Simion, Foto Facebook – Primaria Ciugud

Elevii din Ciugud vor învăța după scenariul hibrid. “Predarea se va face în scenariul hibrid. Avem tot mai mulți copii și în vara aceasta au venit multe transferuri spre noi, iar sălile de clasă nu sunt foarte mari. Sunt transferați copiii – locuitori ai comunei, dar care învățau la oraș. De anul trecut noi n-am mai avut învățământ simultan, am avut și afterschool și de anul trecut am început să avem multe cereri”, a mai spus Teodora Simion, directoarea școlii din comuna Ciugud.

„Avem măști și dezinfectant, pentru că ne-am aprovizionat din timp”

Sălile de clasă vor fi dotate astfel pentru mai puțini copii. “Vineri am avut o discuție cu inspectoratul școlar în care ni s-au mai spus anumite aspecte de care să avem grijă. Ne apucăm de scos mobilierul din clasă. Probabil că vom pune dispense cu dezinfectant în fiecare clasă. Avem măști și dezinfectant, pentru că ne-am aprovizionat din timp”, arată Teodora Simion.

Articolul a fost scris de jurnalista Andreea Ofițeru pentru ziarul Libertatea: Directorii de școală: “Probabil că se va merge spre scenariul hibrid. La sate poate fi aplicat cel verde”. Școala de comună cu cereri enorme de la orășeni!


Articolul precedentAlexandru Rafila, despre noul an școlar: Muzica probabil că se va face fără să cântăm
Articolul următorDouă linii Telverde pentru începerea școlii: una pentru elevi și părinți, alta pentru directori