Acasă Actualitate Singura eleva cu media 10 la BAC-ul de toamnă vrea să devină...

Singura eleva cu media 10 la BAC-ul de toamnă vrea să devină psiholog/„Multe persoane au nevoie de un sprijin”

Foto: Facebook Sonia Goilean

Sonia Goilean, absolventă a  Colegiului Mihai Eminescu din Oradea, este singura elevă dintre cei 34.462 de candidaţi prezenți la cea de-a doua sesiune de  bacalaureat care a luat 10 pe linie. O premieră în ultimii 18 ani, după cum a anunțat Ministerul Educației.

De obicei, în cea de-a doua sesiune de bacalaureat, vin să susțină examenul elevii care au picat în prima sesiune a examenului. Pentru Sonia Goilean, în vârstă de 19 ani, a fost prima data când a susținut examenul. În vară, din motive medicale, altele decât COVID-19,  a trebuit să se interneze în spital cu o săptămână înainte să înceapă examenele. Asta după ce mersese  inclusiv  la cursurile de pregătire pentru examen și se pregătise  temeinic pentru toate cele trei probe pe care urma să le susțină, dar n-a fost să fie. Acum eleva a luat 10 toate cele trei probe, la Istorie, Geografie și Română.

I-a părut rău că n-a reușit să susțină examenul în vară alături de colegii ei de liceu, dar n-a disperat și a învățat toată vara.

„Eu până pe ultima sută de metri am fost foarte bine. Dar în ultima săptămână am avut o cădere și atunci mi-am dat seama că n-o să pot să susțin examenele. Mi-a fost destul de greu să văd cum toți colegii mei au participat și au trecut examenul, dar nu mi-am pierdut încrederea în mine. Știam că o să vină și momentul meu. Mi-am luat o perioadă de pauză și apoi am luat-o de la capăt. Dar a meritat tot efortul și mă bucur că efortul meu s-a oglindit în rezultatele mele”, a spus Sonia Goilean pentru StiriEdu.ro.  Eleva arată că subiectele au fost la fel ca în iulie, adică abordabile, unele mai dificile, altele nu.

A terminat liceul cu media generală peste 9.60

Rezultatul obținut la bacalaureat nu face decât să îi arăte Soniei că dacă înveți temeinic obții și rezultate. Eleva avut note foarte mari la școală pe parcursul anilor, iar clasa a XII-a a terminat-o cu media generală peste 9.60.

Trecerea bruscă la școala online după închiderea școlilor  a fost un moment dificil pentru elevi. „Sincer mi-a fost destul de greu, a fost o perioadă grea din mai multe puncte de vedere și consider că pe mulți elevi i-a afectat toată situația actuală. Dar am reușit să mă regăsesc și am studiat individual”, arată eleva.

Vrea să devină psiholog

Acum Sonia va lua o mică pauză și apoi vrea să dea la facultate. Știe că la Psihologie la Cluj-Napoca a fost concurență mare astă vară, dar va studia ce posibilități mai are. A ales psihologia pentru că îi place să lucreze cu oamenii.  Eleva are planuri mari pentru cariera ei. Vrea să facă și masteratul și apoi să devină psiholog.

„Mi-aș dori apoi  să îmi deschid un cabinet particular la mine în oraș. Psihologul e foarte important pentru oameni din cauza problemelor din viața de zi cu zi cu care ajung să se confrunte. Și le este din ce în ce mai greu să le accepte și să le depășească. Simt nevoia de un sprijin. Aș încuraja persoanele care simt că au nevoie de un sprijin să apeleze la un psiholog”, consideră Sonia.

Dacă ar mai fi elevă ar vrea scenariul verde

Despre începerea școlilor și a universităților, absolventa de liceu susține că suntem într-o situația „destul de nasoală”

„Perioada pandemiei a fost foarte grea din punct de vedere al pregătirii școlare Din câte am înțeles s-a luat o hotărâre pe județ iar cei mai mulți elevi vor participa fizic la ore. Dacă acum aș fi în clasa a XII-a și aș putea să aleg aș merge la școală”, a mai spus Sonia.

Media 10 de la bacalaureat a propulsat-o pe Sonia pe primul loc din județ, pe locul doi se află un candidat de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, cu  media 8,21, iar pe trei un absolvent de la Liceul Teologic Penticostal „Betel”, cu media 8,18.

Rata de promovare înregistrată în Bihor este de 33,14%. Pentru absolvenţii din seria curentă, procentul e ceva mai mare, de 36,96%, în timp ce pentru cei din serii anterioare este de doar 27,4%.

La nivel național procentul de promovare la bacalaureatul de toamnă a fost de 31,5%.

Candidaţii nemulţumiţi de notele obținute au putut depune contestații  Notele finale vor fi afişate pe 5 septembrie.

Citiți și: BAC 2020. Doar 3 din 10 elevi au promovat în sesiunea de toamnă/ Un elev a luat media 10

BAC 2020. Rezultatele de la a doua sesiune au fost publicate

Articolul precedentVIDEO Monica Anisie: Catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor pentru a eficientiza timpul
Articolul următorRafila: Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă