Acasă Preuniversitar FSLI: Banii nefolosiți pentru cornul și laptele elevilor să fie alocați pentru...

FSLI: Banii nefolosiți pentru cornul și laptele elevilor să fie alocați pentru tablete

Foto: Facebook FSLI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicit Guvernului să folosească banii neutilizați din Programul pentru școli, prin care elevii primeau corn și lapte și fructe  la școală,  pentru achiziționarea de terminale de tip desktop, laptop, tabletă funcţionale pentru elevi. Sindicaliștii  spun că acest lucru poate fi făcut la următoarea rectificare bugetară.

”Solicitarea noastră are la bază faptul că, pe perioada stării de urgență, realitatea ne-a arătat că există un număr semnificativ de elevi, proveniți din zonele rurale și din familii defavorizate, care nu au mijloacele tehnice necesare pentru a participa la activitățile didactice ce se desfășoară în format online, întrucât nici unitățile de învățământ, nici inspectoratele școlare și/sau autoritățile locale nu le-au pus la dispoziție aceste dispozitive!”, arată FSLI.

Sindicaliștii arată că, în condițiile în care există riscul ca procesul de învățământ să se desfășoare și în anul școlar 2020-2021, trebuie identificate fondurile necesare pentru achiziționarea acestora.

Ei mai spun că și profesorilor trebuie să li se dea calculatoare și abia apoi să existe obligația să țină cursuri online.

”În același timp, trebuie și pentru personalul didactic achiziționate, din fonduri publice, mijloacele tehnice necesare. Doar după achiziționarea, din fonduri publice, de către autoritățile publice, a acestor echipamente tehnice strict necesare, se poate garanta, în mod egal, fără privilegii și fără discriminări, accesul la educație al tututor copiilor. Și, numai după ce se asigură aceste mijloace tehnice, se pot institui obligații legale, atât pentru beneficiarii direcți ai educației, cât și pentru personalul didactic, de a participa la învățarea on-line, respectiv, de a asigura un act instructiv – educativ de calitate în sistem on-line”, arată FSLI.

Ce înseamnă Programul pentru Școli

Prin Hotărârea de Guvern nr. 559/2019 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2019-2020, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018, s-a alocat, de la bugetul de stat, din cote defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru anul şcolar 2019-2020, suma de 540.474 mii lei pentru Programul pentru şcoli al României, astfel:

a) 79.181 mii lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

b) 196.435 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

c) 188.054 mii lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Citiți și: FSLI cere președintelui Iohannis să promulge legea prin care profesorii primesc anual două salarii

Articolul precedentFOTO DOCUMENT/ Cum se va desfășura concursul pentru inspectori școlari/ Metodologia, publicată în Monitorul Oficial
Articolul următorO elevă din Vaslui i-a cerut primarului să îi cumpere un telefon pentru cursurile online/ Ce răspuns a primit