Acasă Actualitate Elevii, nemulțumiți de cum se va desfășura școala online: Vom fi notați...

Elevii, nemulțumiți de cum se va desfășura școala online: Vom fi notați fără acordul nostru

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că notarea elevilor la cursurile online este pusă sub semnul întrebării, pentru că până acum profesorii nu au avut la dispoziție un set de norme prin care conținuturile de la clasă să fie transpunse în spațiul virtual. În plus, elevii spun că prevedrile din ordinul cu predarea online neglijezează elevii fără acces la tehnologie.

Citiți și: DOCUMENT Cum se desfășoară cursurile online/ Elevii primesc note și calificative

„Totodată, atragem atenția asupra posibilității profesorilor de a nota elevii în baza activității online, fără acordul lor sau al părinților. Această măsură este una lipsită de fundament, în contextul în care nici până în ziua de astăzi nu a fost redactat un set de norme care să indice modalitatea de transpunere a conținuturilor de la clasă în spațiul virtual, în baza cărora profesorul să poată evalua și nota elevul”, arată elevii într-un comunicat remis StiriEdu.ro.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

În cursul zilei de vineri, ministrul Educației și Cercetării a emis ordinul 5545/2020, care aprobă Metodologia-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, apărut în Monitorul Oficial al României la data de 12 septembrie.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra prevederilor acestui ordin lacunar, în contextul în care a fost emis cu doar două zile înaintea redeschiderii școlilor, fără consultarea reprezentanților actorilor din sistemul educațional.

Conform ordinului de ministru, printre principiile care guvernează procesul didactic din mediul online, cel puțin la nivel teoretic, se regăsesc principiul calității, principiul asigurării egalității de șanse și principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia.

În contextul în care, încă din lumea martie, peste 900.000 de elevi din România nu și-au putut continua parcursul educațional din cauza lipsei de dispozitive conectate la Internet, principiile enunțate mai sus rămân doar niște forme fără fond, care, în fapt, nu vor putea fi aplicate decât pe hârtie, în ciuda faptului că Guvernul României are cadrul legislativ necesar pentru a achiziționa aceste dispozitive, conform Legii 109/2020 – (n.n Ministerul Educației și Cercetării) asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru
a putea participa la activitățile de e-learning.

Având în vedere considerentele de mai sus, putem afirma faptul că Ministerul Educației și Cercetării a ales să neglijeze elevii fără acces la tehnologie, prin lipsa infrastructurii asigurate de la nivel central și prin pasarea responsabilității către autoritățile publice locale, dar și prin consemnarea ca absenți a tuturor elevilor care nu participă la cursurile online.

Totodată, atragem atenția asupra posibilității profesorilor de a nota elevii în baza activității online, fără acordul lor sau al părinților. Această măsură este una lipsită de fundament, în contextul în care nici până în ziua de astăzi nu a fost redactat un set de norme care să indice modalitatea de transpunere a conținuturilor de la clasă în spațiul virtual, în baza cărora profesorul să poată evalua și nota elevul.

Pentru ca notarea să se realizeze în mod corect și obiectiv, cadrul didactic are nevoie atât itemi de evaluare a activității online, cât și de modalități eficiente de predare a conținuturilor, astfel încât elevul să asimileze competențele-cheie din profilul absolventului.

În același timp, având în vedere faptul că sistemul de transmisiune live nu este pus la punct în multe dintre unitățile de învățământ, este imperios ca lecțiile să fie înregistrate, astfel încât acestea să poată fi accesate atât de elevii care nu sunt prezenți fizic la școală, cât și de cei care își doresc să revină asupra anumitor conținuturi.

Încă o dată, Guvernul României ne dovedește că nu este capabil să asigure condițiile necesare pentru ca toți elevii să aibă acces la educație, în mod nemijlocit. Ministerul Educației și Cercetării emite ordine în care sunt prevăzute principii precum egalitatea de șanse și echitatea. Unde erau aceste principii, stimați guvernanți, atunci când ar fi trebuit să faceți achiziții pentru dispozitive electronice conectate la internet pentru elevi și profesori? Anul școlar va începe într-un mod haotic, iar responsabilitatea vă aparține întru totul. În tot acest timp, tot ceea ce vă interesează este campania electorală. Am o veste pentru dumneavoastră: școala continuă și după alegeri! Ce veți face atunci?”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Articolul precedentDOCUMENT Cum se desfășoară cursurile online/ Elevii primesc note și calificative
Articolul următorDacian Cioloș: Ministrul Educației ar trebui să plece de la minister de urgență