Acasă Actualitate Dacian Cioloș: Ministrul Educației ar trebui să plece de la minister de...

Dacian Cioloș: Ministrul Educației ar trebui să plece de la minister de urgență

Foto: Facebook Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a cerut demisia ministrului Educației pentru că „nu știe ce vrea, dar știe că vrea să se facă așa cum vrea el”. Monica Anisie a fost secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în Guvernul Cioloș.

Dacian Cioloș scrie într-o postare pe Facebook că Monica Anisie ar trebui să plece de la minister, dar n-o să se întâmple așa ceva, pentru că „politicieni incompetenți care cred că lumea se va prăbuși fără ei se agață de scaune cu disperare”.

„Guvernul este incompetent în chestiunea deschiderii școlilor. Până ieri, cerea adeverințe de la toți elevii, astăzi doamna Anisie zice că nu mai e nevoie. Până ieri, era nevoie de „pepsiglas”, azi nu mai trebuie. Până ieri, Guvernul anunța tablete și internet pentru toate școlile, azi are doar pentru câteva”, scrie Cioloș

Ce spune despre ministrul Educației: „Doamna ministru al Educației, Monica Anisie, ar trebui să plece de la minister de urgență, dar nu am nicio speranță că se va întâmpla așa ceva. Mai ales că poate invoca exact criza pe care nu reușește să o rezolve pentru necesitatea rămânerii în funcție. Am văzut acest scenariu de zeci de ori. Politicieni incompetenți care cred că lumea se va prăbuși fără ei se agață de scaune cu disperare

„La educație este haos în preziua redeschiderii școlilor”

Ce mai scrie Dacian Cioloș:

  • Misiunea noastră politică devine din ce în ce mai clară. Știu că degeaba stăm și criticăm, degeaba le arătăm că greșesc și spunem care ar fi soluțiile necesare. La începutul crizei au existat mai multe întâlniri între reprezentanții PLUS și cei de la minister. Le-am trimis soluții, le-am dat o mână de ajutor, le-am explicat unde se poate greși și de ce ar fi bine să se acționeze din timp.
  • Nu ne așteptam ca un ministru să fie specialistul-minune, cel care descoperă antidotul la toate suferințele societății. NU. Un ministru este un politician responsabil care știe să folosească toate mințile aflate la dispoziția sa, să faciliteze obținerea de informații necesare din țară și din străinătate (că doar pandemia nu e doar în România), să construiască un cadru funcțional în interiorul căruia să se poată munci eficient, să asculte cetățenii și să le înțeleagă anxietățile, să aibă curajul să greșească și onestitatea de a repara greșeala pe care a făcut-o și să aibă bunul-simț de a pleca atunci când nu poate face toate acestea. Aventuri de câteva luni la un minister ca să ți se spună doamna sau domnul ministru nu contează pentru cetățeni. Dar determină soarta unei societăți.
  • Din păcate, copiii și părinții trec zilele astea printr-un experiment al Guvernului care le testează răbdarea și încrederea în școala românească. Oamenii ajung din nou victime și asta într-un moment oricum greu, de nesiguranță provocată de pandemie și haos la toate nivelurile administrației.
  • Astăzi nu avem nicio certitudine că școlile se pot deschide în siguranță. Și acesta este un motiv serios pentru a spune că doamna Monica Anisie a eșuat la Ministerul Educației. Concluzia este simplă: demisia de onoare pentru domnia sa și construirea de urgență a unei echipe care să găsească o soluție cât mai clară pentru funcționarea școlilor în siguranță.
  • Iar soluția pe termen lung este să scoatem odată politica din școală prin concursuri pentru toți directorii de școli din țară. Să reorganizăm inspectoratele școlare pentru a le profesionaliza și să implicăm părinții și elevii în buna administrare a școlilor.

Citiți și: Ministrul Educației, despre demisie: „Nicidecum un pas înapoi”

VIDEO Monica Anisie: Avizul epidemiologic nu este obligatoriu acum

Articolul precedentElevii, nemulțumiți de cum se va desfășura școala online: Vom fi notați fără acordul nostru
Articolul următorDe ce se îmbolnăvesc tinerii de COVID-19? Răspunsul medicului Virgil Musta