Acasă Actualitate Franța relaxează măsurile anti-COVID-19 aplicate în școli

Franța relaxează măsurile anti-COVID-19 aplicate în școli

Masuri anti-COVID-19 in scolile din Franta
Masuri anti-COVID-19 in scolile din Franta

În încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, Ministerul Educației din Franța a decis închiderea a peste 2.000 de clase și 89 de școli, începând de astăzi, 22 septembrie 2020. În același timp, unele reguli privind protocoalele anti-COVID-19 vor fi anulate sau relaxate în unitățile preșcolare și școlile elementare în care învață copii până la vârsta de 11 ani.

Astfel, purtarea măștii de către copiii cu vârsta până de 11 ani nu va mai fi obligatorie. Regula se menține doar pentru educatori, profesori, asistenții acestora și întreg personalul didactic, cărora li se recomandă să poarte tipul de mască indicat de instituția avizată din Franța, asociația AFNOR.

Un profesor, pentru care purtarea măștii la școală este obligatorie, nu va mai fi considerat un contact cu risc de infectare și nu va trebui să se izoleze timp de 7 zile, chiar dacă a lucrat cu un elev care nu poartă mască și care este testat pozitiv pentru Covid-19.

Atât elevii cât și profesorii care au fost în contact cu un elev al cărui test Covid-19 este pozitiv, nu vor mai fi obligați să rămână în izolare și nu vor mai fi considerați contacte apropiate cu risc mare de infectare. Elevul în cauză va urma protocolul bine stabilit până la recuperare, dar ceilalți colegi ai săi se pot întoarce la școală.

Protocolul prevede în continuare închiderea unității de învățământ atunci când există cel puțin trei cazuri confirmate în aceeași clasă, copiii care nu provin din aceeași familie sau care nu locuiesc în aceeași gospodărie.

Cât despre distanțarea fizică la școală, stabilită la 1 metru între elevi, aceasta nu mai este obligatorie în spațiile închise în care nu este posibilă: săli de clasă, biblioteci, cantine, căminele școlare. Regula actuală recomandă, fără a impune, ca spațiul să fie organizat în așa fel încât să se permită o distanțare cât mai mare între elevi.

De asemenea, în loc să se interzică părăsirea clasei de către copii, autoritățile recomandă găsirea unor soluții de a optimiza venirea și plecarea de la școală, astfel încât copiii din clase diferite să interacționeze cât mai puțin cu putință.

Accesul în spațiile exterioare comune și locurile de joacă este din nou permis. Copiii din aceași clasă sau din același grup vor putea să folosească aceleași cărți, jucării sau diverse alte materiale educative.   

Spălatul mâinilor rămâne obligatoriu cel puțin la intrarea în școală, înainte de fiecare gustare, după folosirea toaletelor și înainte de a pleca acasă.  

Protocolul stipulează obligativitatea aerisirii sălilor de clasă cel puțin 10 minute după fiecare 3 ore, iar suprafețele atinse frecvent și podelele vor trebui dezinfectate cel puțin o dată pe zi.  

În prezent, în Franța sunt 468,069 cazuri confirmate de Covid-19 și 31,416 decese. Inițial, Ministerul Educației a dispus închiderea a 22 de școli la doar câteva zile după redeschiderea anului școlar în această lună. Peste jumătate dintre acestea se află pe insula La Reunion din Oceanul Indian.

Citește și Propunerile părinților pentru schimbarea ordinului comun cu măsurile sanitare pentru școli

Articolul precedentPropunerile părinților pentru schimbarea ordinului comun cu măsurile sanitare pentru școli
Articolul următorINTERVIU Antonia Pup, despre școala online: Fiecare elev și profesor trebuie să aibă acces la un dispozitiv