Acasă Actualitate Cursuri universitare gratuite pentru salvarea locurilor de muncă din Marea Britanie

Cursuri universitare gratuite pentru salvarea locurilor de muncă din Marea Britanie

Cursuri universitare gratuite
Cursuri universitare gratuite in Marea Britanie

Adulților din Marea Britanie, care nu au diplomă de bacalaureat sau calificări echivalente pentru a putea studia la facultate, li se va oferi un curs universitar gratuit pentru a-și spori șansele de angajare în economia post-Covid-19. Guvernul britanic, condus de Boris Johnson, a avertizat că multe locuri de muncă vor fi afectate de criza economică, în perioada imediat următoare.

Cursurile urmează să înceapă în luna aprilie anul viitor, iar costurile aferente vor fi acoperite prin intermediul Fondului Național de Competențe, în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline.

În Marea Britanie, bacalaureatul constă în două etape de examinare obligatorii, care se desfășoară pe parcursul a doi ani, respectiv:

Nivelul AS – pentru elevii cu vârsta între 16 și 17 ani

Nivelul A2 – pentru elevii cu vârsta între 17 și 18 ani

Elevii pot da examene la câte materii doresc, în orice combinație preferă, deoarece au o listă generoasă de opțiuni la alegere, deși recomandat ar fi să se concentreze pe 3 până la 5 materii, împărțite pe cele două sesiuni de examinare. De obicei, elevii aleg materiile în funcție de ceea ce își doresc să studieze la facultate, universitățile fiind cele care decid câte materii ar trebui supuse examinării și ce calificative sunt necesare pentru accesul la cursurile sale.  

În prezent, guvernul britanic acoperă costurile pentru o primă încercare de a obține calificarea echivalentă cu bacalaureatul, până la vârsta de 23 de ani, dar prin măsura anunțată se extinde limita de vârstă, aceasta nemaifiind definită, pentru cursurile considerate esențiale de către angajatori, urmând ca detaliile despre acestea să fie stabilite în luna octombrie.

Împrumuturile pentru învățământul superior vor fi, de asemenea, mai flexibile, astfel încât să le permită studenților să își împartă studiile pe mai multe segmente și secvențe de timp, să își transfere creditele obținute pentru diverse cursuri, între colegii și universități, și să le permită mai mult studiu în regim part-time.

„Vom suporta costurile pentru cursurile tehnice echivalente examenului de bacalaureat și vom extinde cursurile intensive pentru dobândirea competențelor digitale. Vom transforma sistemul de finanțare astfel încât să fie mai ușor de obținut un credit financiar pentru un curs tehnic universitar. Acum este momentul să le oferim tuturor, indiferent de vârstă, mijloacele necesare și încrederea de a se recalifica și de a dobândi abilitățile de care au nevoie.” – a declarat, în discursul său de astăzi, premierul Boris Johnson.

„Ceea ce putem face este să le oferim oamenilor abilitățile de a găsi și de a crea locuri de muncă noi și mai bune. Așadar, mesajul meu de astăzi este că, în fiecare etapă a vieții tale, acest guvern te va ajuta să obții abilitățile de care ai nevoie.”

Guvernul se angajează să investească 8 milioane de lire sterline în cursuri intensive pentru dobândirea competențelor digitale. La începutul acestui an, guvernul Marii Britanii a lansat un set gratuit de instrumente online pentru dobândirea sau dezvoltarea competențelor digitale, iar acesta va fi extins pentru a include 62 de cursuri suplimentare.

Cifrele oferite de Guvern arată că doar unul din 10 adulți britanici deține o calificare tehnică superioară, aceea fiind cea mai înaltă treaptă de calificare obținută, comparativ cu 20% în Germania și 34% în Canada.

Citește și Erasmus+: 200 de milioane de euro în plus pentru formarea digitală în 2020