Acasă Actualitate Toate locurile la masteratul didactic s-au ocupat

Toate locurile la masteratul didactic s-au ocupat

Foto: pixabay.com

Toate locurile la masterul didactic din planul de şcolarizare de la cele opt universități care au scos locuri la concurs au fost ocupate integral.

„Opt universităţi pilotează, în anul universitar 2020 – 2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă. Faţă de această iniţiativă, tinerii care doresc să îmbrăţişeze o carieră didactică au manifestat un deosebit interes, fiind ocupate toate locurile din planul de şcolarizare”, precizează MEC.

Citiți și: Premieră: Opt universități vor avea programe de masterat didactic

Cele opt instituţii de învăţământ superior care organizează programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 – 2021, precum şi domeniile aferente sunt:

  • Universitatea Politehnică din Bucureşti – specializări: Inginerie mecanică, Inginerie şi management;
  • Universitatea din Bucureşti – specializări: Chimie, Biologie, Geografie, Limba şi literatura română, Limba şi literatura germană;
  • Academia de Studii Economice din Bucureşti – specializări: Economie;
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – specializări: Educaţie fizică şi sport, Teologie Ortodoxă, Biologie şi Geografie;
  • Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – specializări: în limba română – Informatică, Chimie şi Istorie; în limba maghiară – Matematică, Informatică, Chimie şi Istorie;
  • Universitatea „Ovidius” din Constanţa – specializări: Ştiinţe inginereşti aplicate, Administrarea afacerilor, Psihologie şi Biologie;
  • Universitatea din Craiova – specializări: Informatică, Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Chimie şi Biologie;
  • Universitatea de Vest din Timişoara – specializări: Fizică, Educaţie fizică şi sport, Chimie, Biologie şi Geografie.

„Reamintim că masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 (Legea Educaţiei Naţionale), dar care a fost implementat pentru prima dată de Monica-Cristina Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, prin ordinul de înfiinţare şi organizare semnat în luna iunie a acestui an”, se mai arată în comunicat.

Programul are o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, interesaţi să dezvolte o carieră didactică. Aceştia s-au putut înscrie la un program de master didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă.

Trei instituţii de învăţământ – Universitatea Politehnică Bucureşti (specializări: Inginerie mecanică şi Inginerie şi management), Academia de Studii Economice din Bucureşti (specializări: Administrarea afacerilor, Economie, Contabilitate, Informatică economică) şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (specializări: Matematică şi Informatică – în limba maghiară şi Informatică şi Chimie – în limba română) – au oferit candidaţilor şi posibilitatea de a opta pentru obţinerea dublei specializări, aleasă tot din domeniul fundamental aferent domeniului înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă a acestora.

„În condiţiile dublei specializări, absolventul va prezenta o singură lucrare de disertaţie care vizează, la nivelul ipotezei formulate, ambele specializări. Absolventul primeşte o singură diplomă, care atestă competenţele didactice şi pentru cea de-a doua specializare şi care îi conferă dreptul de a preda respectivele discipline de studiu”, afirmă MEC.

Conform legislaţiei în vigoare, universităţile pot organiza aceste programe de studii universitare de master didactic prin parteneriate între departamentele/facultăţile de profil şi structurile instituţionale (departamente/facultăţi) cu profil psihopedagogic.

Articolul precedentCe a spus de fapt Monica Anisie despre elevii care nu au curent electric – VIDEO
Articolul următorMonica Anisie: Voi face toate demersurile ca viitorul parlament să adopte o lege care să pedepsească aspru FAKE NEWS-ul