Coonsiliul Național al Elevilor arată că a propus un proiect de lege prin care se modifică și completează Legea educației naționale nr. 1/2011, ce vizează interzicerea colectării fondului clasei, respectiv al școlii.
„Structura de reprezentare a tuturor elevilor din România atrage atenția faptului că fenomenul de colectare a fondului clasei, respectiv al școlii, reprezintă o modalitate prin care este sprijinită corupția în unitățile de învățământ”, arată elevii într-un comunicat.
Educația ar trebui să fie gratuită, conform art. 32, alin. (4) din Constituția României, însă, din păcate, în cele mai multe dintre unitățile de învățământ, formele de sprijin financiar din partea actorilor implicați în procesul educațional reprezintă o normalitate. Astfel, fie că este vorba despre cumpărarea materialelor necesare desfășurării orelor de curs, fie că vorbim despre renovarea sălii de clasă sau de sprijinul pentru plata serviciilor de pază, părinții sunt cei care investesc sume considerabile de bani.
Reprezentanții elevilor consideră că această practică, foarte bine înrădăcinată în sistemul educațional românesc, nu face altceva decât să perpetueze corupția în școli. De- a lungul timpului, Consiliul Național al Elevilor a demarat acțiuni menite să elimine corupția din sistemul de învățământ, iar acum, solicită Parlamentului României adoptarea inițiativei legislative în cel mai scurt timp.
„La inițiativa Consiliului Național al Elevilor a fost depusă o inițiativă legislativă care interzice în mod explicit colectarea fondului clasei și fondului școlii în unitățile de învățământ. Cei care fac acest lucru vor putea fi sancționați cu până la 2000 de lei. Consiliul Național al Elevilor a început lupta împotriva corupției școlare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor