Acasă Actualitate Aproximativ 15.000 de elevi din Constanța, în pericol să rămână fără banii...

Aproximativ 15.000 de elevi din Constanța, în pericol să rămână fără banii de burse

Fonduri europene

Elevii din municipiul Constanța arată că sunt în pericol să nu mai primescă burse de merit, de performanță și de studiu, după ce Consiliul Local a publicat în dezbatere publică un proiect prin care prevede numai alocarea fondurilor pentru burse sociale. Consiliul Județean al Elevilor Constanța consideră că aproximativ 15.000 de elevi care învață vor fi privați de dreptul la burse școlare și chiar de dreptul constituțional la educație. Proiectul de la Constanța vine după ce Guvernul a apropat la începutul lunii decembrie un proiect prin care bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social nu vor putea fi mai mici de 100 de lei.

Citiți și: Bursele elevilor nu pot fi mai mici de 100 de lei/ Cine va asigura banii

Ce spun elevii de la Consiliul Județean al Elevilor Constanța într-un comunicat de presă:

În cursul zilei de 14 decembrie 2020, a fost publicat, pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, un proiect de hotărâre a Consiliului Local, care are drept scop aprobarea numărului și cuantumurilor burselor școlare pentru semestrul I al anului școlar în curs, dar care, însă, prevede alocarea fondurilor doar pentru bursa de ajutor social.

Consiliul Județean al Elevilor Constanța consideră că inițiativa primarului Constanței este ilegală și profund discriminatorie, întrucât, conform legii, administrațiile publice locale au obligația de a acorda toate tipurile de bursă (de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social), pentru toți elevii eligibili.

În cazul în care celelalte tipuri de bursă nu vor fi acordate, aproximativ 15.000 de elevi care învață în municipiul Constanța vor fi privați de dreptul la burse școlare și chiar de dreptul constituțional la educație.

Astfel, solicităm ferm consilierilor locali și primarului Vergil Chițac să amendeze proiectul de hotărâre, în sensul în care aceasta să cuprindă sume de bani și pentru celelalte tipuri de bursă, conform art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede foarte clar că numărul și cuantumul tuturor tipurilor de bursă se stabilesc, anual, prin hotărâre a Consiliului Local.

„Faptul că, după luni de întârziere, primarul Constanței decide să ignore mii de elevi constănțeni, ne arată, de fapt, dezinteresul administrației publice locale față de întreaga comunitate școlară. Este inadmisibil ca, în urma intenției noastre de a avea o întrevedere cu domnul primar pe tema burselor, acesta să ignore în continuare nevoile elevilor și, mai mult decât atât, să încalce legea în mod flagrant”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Articolul precedentCum arată harta celor 23 de județe unde au fost distribuite tabletele pentru elevi
Articolul următorEvaluare Națională 2021: Programa de limba română, prezentată online