Acasă Actualitate ULTIMA ORĂ Klaus Iohannis: Majoritatea școlilor se redeschid din 8 februarie

ULTIMA ORĂ Klaus Iohannis: Majoritatea școlilor se redeschid din 8 februarie

Începând din 8 februarie, majoritatea elevilor se vor întoarce la școală, a anunțat joi seara președintele Klaus Iohannis.

Cursurile în format clasic se vor desfășura în funcție de situația epidemiologică a zonei din care fac parte. Decizia finală se va lua pe 2 februarie, atunci când președintele va avea o întâlnire cu ministrul Educației și cu specialiștii din sănătate.

„Începând din semestrul doi, adică după vacanța de iarnă care începe în februarie, adică din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală. Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a descris cele trei scenarii după care au început școlile în septembrie anul trecut:

  • În localitățile care se încadrează în scenariul verde – toate școlile se redeschid – toți elevii merg la școală
  • În scenariul galben, merg la școală copiii de la primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și copiii de grădiniță merg la școală
  • În scenariul roșu, când depășește numărul de 3 infectări la mia de locuitori, la început, rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toți elevii trec la cursurile online

În privința universităților, președintele Iohannis a spus că decizia privind deschiderea lor va fi luată de fiecare universitate în parte, în virtutea autonomiei universitare. „Universitățile vor fi libere să se alinieze la scenariile după care funcționează și școlile”, a spus Iohannis.

Președintele a precizat că trebuie să respectăm restricțiile.

„Se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân vigoare. În data de 2 februarie vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dacă evoluția pandemia va fi cum a fost în ultimele săptămâni se va intra în scenariul pe care tocmai l-am descris”, a spus președintele.

Articolul precedentOFICIAL Școlile rămân online până pe 8 februarie/Structura anului școlar 2020-2021
Articolul următorMinisterul Educației: Puțin peste 45% dintre profesorii de școală vor să se vaccineze