Acasă Actualitate Când va avea loc concursul pentru directori și inspectori? Răspunsul lui Sorin...

Când va avea loc concursul pentru directori și inspectori? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Foro: captură B1

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-o emisiune TV la B1 că pe 9 ianuarie au fost schimbați din funcție peste 4.400 de directori de școală. Concursul pentru posturile publice din educație va fi organizat mai întâi pentru inspectorii școlari generali și inspectorii școlari adjuncți, cel mai probabil în lunile martie-aprilie.

„4.250 de directori au fost schimbați pe 9 ianuarie odată cu expirarea mandatului. Dintre acestea( Sic!) 796 sunt persoane noi. Restul, între 796 și 4.250 sunt directori care și-au continuat activitatea”, a declarat ministrul.

Dacă nu vom organiza rapid concursuri, și trebuie organizate mai întâi pentru inspectorii generali și adjuncți, în luna martie, aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza și concursuri pentru directorii de școli, concursuri care să privilegieze competența în detrimentul politicului, lucru pe care l-am mai făcut în 2015”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că pentru directorii de școli sunt mai multe idei pentru organizarea concursului, printre care și acela de numire în tandem a unui director educațional și al unui city manager – așa cum este la primării.

Va trebui ca în luna august să numim, vorbesc generic, pentru că numirea directorilor de școli este atributul inspectorului școlar general care trebuie să numească acești directori cu avizul consiliului de administrație, deci nu ministerul, ci inspectorii generali. Îmi place să cred că până atunci vom organiza concursurile în așa fel încât aceste subiecte să fie relevante pentru ceea ce trebuie să însemne un director de școală. Ar trebui să clarificăm ce înseamnă acest management de sistem mai întâi imediat ce deschidem școala. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui lucru pentru a știi care este rolul autorităților locale, pentru că Asociația Municipiilor din România a venit cu o propunere spre exemplu, care nu e lipsită de sens deloc, de a dubla directorul educațional dintr-o școală de către un manager, pe principiul primar-city manager, pe principiul rector sau director general administrativ sau în spitale”, a spus ministrul Educației.

Directorul unei școli ar trebui să aibă competențe educaționale, dar să fie dublat de cineva care să aibă competențe economice.

În momentul de față pot candida pentru a fi directori de școală cei care sunt înscriși într-un corp al experților în Educație care cuprinde circa 50.000 de cadre. Poate era mai bine ca acest corp al experților să fie mult mai aspirațional, mult mai selectiv, adică să ajungă în acest corp al experților cei care au într-adevăr, dincolo de vocația didactică, și aptitudini manageriale, să fie capabili să conducă această comunitate”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Am avansat și niște idei la un moment dat (…) la rezultate egale spre exemplu – nota 9 și nota 9 – departajarea să o poată face cei din interiorul școlii care sunt titulari cu normă întreagă în aceeași școală și într-o proporție de 10% să facă diferența între doi candidați cu competențe egale”, a mai arătat Cîmpeanu.

Articolul precedentProfesorii şi elevii vor purta permanent măşti de protecţie în şcoală
Articolul următorVIDEO Sorin Cîmpeanu: Vacanța dintre semestre se va comasa cu vacanța de iarnă