Acasă Actualitate DOCUMENT Regulile deschiderii școlilor: Distanță de 1 metru între elevi

DOCUMENT Regulile deschiderii școlilor: Distanță de 1 metru între elevi

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cum se deschid școlile: Distanță de 1 metru între elevi

Elevii vor sta la o distanță de 1 metru și vor purta mască, arată ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Consultă aici Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru deshiderea școlilor

Scenariul școlii este porpus de consiliul de administrație și înaintat către inspectoratul școlar pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează.

  • Scenariul 1 Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.  Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie        
  • Scenariul 2 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu      

  • Scenariul 3 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de  3/1.000 locuitori

a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Fiecare școală va avea un responsabil cu atribuții de coordonare a activităților de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2 care va ține legătura cu DSP-ul și cu inspectoratul.

Școlile pot să-și țină cursurile online dacă au un motiv justificat, dar după ce obțin aprobarea inspectoratului școlar.

După ce consiliul de administrație al școlii propune scenariul, inspectoratul școlar și DSP-ul avizează propunerea, iar comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru reluarea cursurilor după vacanțele școlare.

Cum trebuie  pregătite școlile:

a) organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. In situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar;    

b) stabilirea circuitelor funcţionale;    

c) organizarea spaţiilor de recreere;   

 d) evaluarea necesarului de resurse umane;   

 e) asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;    

f) asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenți şi personal.

Cine poate desfășura cursuri online:

  • Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate  desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina  muncii. În acest caz conducerea unității instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător.
  • Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala. 
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc,  după o evaluare medicala a persoanei respective, daca aceasta nu a fost vaccinată şi exista  riscul de contaminare cu SARS-CoV-2, pot să  nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

(7)Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online. (8) Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, in functie de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice. (9) Măsurile de protecţie pentru învăţământul special, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP.

Articolul precedentVIDEO Cîmpeanu: Elevii vor sta câte doi în bancă, dar cu mască
Articolul următorSorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale se pot transmite electronic/ Cine poate învăța online