Acasă Actualitate ULTIMA ORĂ Datele examenelor rămân neschimbate| Elevii din clasele a VIII-a și...

ULTIMA ORĂ Datele examenelor rămân neschimbate| Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a învață online în aprilie VIDEO

Elevii, părinții și profesorii se întâlnesc joi cu ministrul Educației pentru a stabili durata vacanței de primăvară și datele la care vor avea loc examenele naționale. Discuţiile au loc în comisia de dialog social începând cu ora 10.0.

UPDATE Ministerul Educației a stabilit împreună cu elevii, părinții și sindicatele ca vacanța de primăvară prelungită să o aibă numai elevii care nu dau examene. În plus, datele examenelor rămân neschimbate – la datele neschimbate, iar elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor participa doar online în luna aprilie. Clasele a VIII-a și a XII-a nu au modificări de structură a anului școlar.

Anunțul final a fost făcut de ministrul Educației după terminarea ședinței:

1.Examenele naționale vor avea loc la datele deja cunoscute, respectiv 22-25 iunie pentru Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. La examenul de bacalaureat probele de competențe vor fi echivalate după o procedură stabilită de Ministerul Educației

2. Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele terminale, care termină anul școlar pe 9 mai. Pentru celalalte clase se face punte între cele două vacanțe de paște, între 2 aprilie și 4 mai. 

3. În perioada 12-30 aprilie elevii din clasele terminale participă la cursuri online.

4. Semestrul al doilea se încheie pe 25 iunie.

5. Având în vedere reducerea cu o săptămână a semestrului al doilea, se pot comprima acele activități de evaluare și încheierea situației școlare, astfel că nu va fi nevoie de recuperări

6. Într-un an școlar în care tezele semestriale nu se mai susțin, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activități de evaluare pentru încheierea situațiilor școlare în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei pentru că nu se va pierde materie. 

7. Pentru filiera tehnologică anul școlar rămâne la fel. Aici renunțăm la Școala Altfel.

8 Calendarul titularizării și definitivării rămân neschimbate. 

9. Evaluarea Națională pentru clasa a doua se reprogramează în 25-28 mai .Pentru localitățile carantinate, simulările pentru clasele terminale și a II-a a IV-a și a VI-a  se vor organiza după ieșirea din carantină.

10. Programul național de acțiuni remediale va avea loc numai în localitățile unde rata de infectare e mai mică de 6/1.000 de locuitori

Știre initială:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că propune scurtarea cu o săptămână a anului şcolar, fapt care ar da posibilitatea organizării Evaluării Naţionale în a doua jumătate a lunii iunie, aşa cum a fost stabilită iniţial data pentru acest examen.

Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Luăm în calcul ca vacanța de vară să înceapă pe 25 iunie| Examenele să rămân la fel

Sorin Cîmpeanu a mai spus că a fost şi rămâne „unul dintre cei care susţin că predictibilitatea este importantă în educaţie” şi că a auzit criticile referitoare la decizia de decalare a Evaluării Naţionale pe care o susţin elevii de clasa a opta. În acest context, ministrul a anunţat, miercuri seară, că va propune scurtarea cu o săptămână a semestrului al doilea, fapt ce ar permite organizarea Evaluării Naţionale la datele programate iniţial.  

„Înţelegând toate aceste lucruri, am îmbunătăţit varianta, cu o condiţie: ca mâine, în cadrul Comitetului pentru Dialog Social, în care consultăm reprezentanţii profesorilor, elevilor, părinţilor să se accepte reducerea cu o săptămână a celui de-al doilea semestru. Dacă această variantă va fi acceptată înseamnă că examenele naţionale vor rămâne exact aşa cum au fost planificate şi nu vom mai avea problema de predictibilitate. Mai exact, Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23, 24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze bacalaureatul”, a spus Sorin Cîmpeanu.   

Ministrul consideră că această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale.

„Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie. Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie. Având în vedere că este un an atipic, cred că putem să facem acest efort de compromis între nevoia de asigurare a protecţiei sanitare şi nevoia de educaţie. Este varianta cu care Ministerul Educaţiei se va prezenta mâine în Comitetul pentru Dialog Social. Dacă această variantă va fi agreată, oricum va trebui să decidem într-un fel, pentru că începutul vacanţei, data de 2 aprilie este foarte aproape”, a declarat Sorin Cîmpeanu.   

În schimb, vacanța de Paște care în prezent este fragmentată în două săptămâni va fi mai lungă, în sensul că se face „o punte” între Paştele catolic şi cel ortodox, şi că „din această lună de vacanţă mult-discutată 18 zile oricum erau de vacanţă”. Sorin Cîmpeanu a spus că cererea privind vacanţa de primăvară de o lună a fost făcută de Ministerul Sănătăţii şi că deocamdată sunt doar propuneri discutate, nefiind semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului şcolar.  

Ministrul a explicat şi de ce nu se trece la sistem online, în loc de vacanţă: „Pentru că ne exprimăm speranţa că mergând cu campania de vaccinare ca până acum vom atinge curând pragul de 50% din personalul din învăţământ vaccinat”.  

Reamintim că marţi Sorin Cîmpeanu a anunțat ccă vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.

Decizia a fost criticată de Consiliul Naţional al Elevilor, de Federația Națională a Părinților și de sindicate.

Citiți și: Marius Nistor: Propunerea noastră e ca Evaluarea Națională să rămână cum a fost

FSLI despre modificarea structurii anului școlar: Se creează un stres suplimentar

Părinții cer revenirea la calendarul inițial al Evaluării Naționale: E o decizie luată pe genunchi

Elevii nu vor școlile deschise la 6/1.000 rata de infectare|Vacanța prelungită ne scoate din ritm

Calendar Evaluare Națională 2021

  • 7 – 11 iunie 2021 are loc înscrierea la examen
  • 22 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura română
  • 24 iunie 2021 – proba la Matematică
  • 25 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura maternă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14,00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (orele 16,00 – 19,00) – 30 iunie 2021 (orele 8,00 – 12,00) – depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie 2021 – afişarea rezultatelor finale

BAC 2021 Calendar Sesiunea iunie – iulie 2021

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

14 – 16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

16 – 17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 – 23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D

23 – 25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

6 – 9 iulie – 2021 Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Articolul precedentCalendar BAC 2021: Cele două sesiuni de examen
Articolul următorUltima oră| Lista celor 125 de localități aflate în carantină pe 25 martie