Acasă Actualitate Medicii avertizează: Timpul prelungit petrecut de copii în fața ecranelor poate accelera...

Medicii avertizează: Timpul prelungit petrecut de copii în fața ecranelor poate accelera creșterea miopiei

Foto: pixabay.com

Închiderea școlilor a fost una dintre primele măsuri adoptate de guverne la începutul pandemiei COVID-19. Elevii s-au mutat online, iar foarte mult timp îl petrec stând cu ecranul telefonului sau al tabletei în defavoarea timpului petrecut în aer liber.

Un studiu recent din Jurnalul American de Oftalmologie arată că această schimbare din procesul de învățare ar putea accelera ceea ce a fost deja „un boom” în cazurile de miopie la nivel mondial. Autorii amintesc de un studiu din 2020 care a detectat o asociere, deși foarte slabă, între utilizarea crescută a computerului și miopia la copiii de 9 ani, arată Medscape.com.

Cu toate acestea, există încă multe lucruri de descoperit despre legătura dintre miopie și timpul pelungit petrecut în fața al ecranului. Studiile în acest domeniu sunt dificil de realizat, pentru că timpul petrecut în fața ecranului este adesea estimat folosind autoraportarea, ceea ce complică capacitatea cercetătorilor de a furniza date precise pentru a determina asocierea cu dezvoltarea miopiei.

Medicii spun că este foarte important să înțelegem mai bine această posibilă asociere dintre timpul petrecut în fața ecranelor și miopie pentru că persoanele cu miopie prezintă un risc mai mare de a dezvolta alte boli oculare, cum ar fi glaucomul, detașarea de retină și cataracta.

Dacă concluziile acestor autorilor din Jurnalul American de Oftalmologie sunt corecte, aceasta ridică întrebarea despre cum să prevenim un val de miopie post-pandemică. Cercetătorii sugerează că sunt necesare activități în aer liber distanțate social și limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor. Părinții pot face acest lucru în multe moduri: de exemplu, stabilind limite clare în ceea ce privește timpul la calculator și la televizor și însoțindu-și copiii în parc sau la plimbări cu bicicleta.

Articolul precedentJudețul Sibiu: 96 de grădinițe vor fi deschise în vacanța de primăvară
Articolul următorElevii intră în vacanţă până în 4 mai| În aprilie, fac cursuri clasele a VIII-a și a XII-a