Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu: Concursul pentru directori ar putea avea 2 etape

Sorin Cîmpeanu: Concursul pentru directori ar putea avea 2 etape

Concursurile pentru directorii de școli ar putea fi organizate în două etape, arată ministrul Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la TVR 1. Prima etapă va fi un concurs național scris, iar la a doua etapă vor participa numai concurenții care au obținut cel puțin 7 la proba scrisă.

„Leadership-ul, guvernanţa şcolilor este un aspect absolut esenţial. Profesionalizarea conducerii şcolilor este un obiectiv în proiectul ‘România educată’. Aceste concursuri trebuie să aibă loc de preferinţă înainte de expirarea mandatelor actualilor directori, în luna august. Nu este deloc simplu, deoarece avem examene naţionale, avem titularizare şi definitivat, avem foarte multe activităţi în calendarul acestui an şcolar, dar, pe de altă parte, avem şi condiţii ce impun restricţii cu privire la organizarea concursurilor. Dar chiar şi aşa, una din variantele pe care le luăm în calcul ar fi aceea de derulare a unui examen naţional scris, cu subiecte relevante, cu subiecte unice, în prima săptămână din luna iulie, urmând ca mai apoi, în etapa a doua, cei care vor fi reuşit să treacă un plafon de minim nota 7, minim, o să vedem dacă va fi 7 sau mai mult, oricum nu sub şapte, pentru că directorii de şcoli trebuie să fie într-adevăr cei mai buni, cei care îşi dovedesc abilităţile manageriale, la final de iulie în ultima săptămână ar putea fi organizată etapa a doua, în care să participe doar cei care au promovat examenul scris naţional. Este un obiectiv. Este varianta cea mai bună”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Dacă nu vom putea să organizăm acest examen din considerente epidemiologice, oricum acest concurs va trebui organizat luna septembrie. În ambele variante pot să vă garantez că acest concurs, care să favorizeze competența directorilor de școli în detrimentul oricăror alte criterii, va fi organizat în acest an”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În 9 ianuarie, 4.800 de directori de școli au fost numiți de către inspectoratul școlar al fiecărui județ cu consultarea consiliului de adminsitrați. În data de 5 august, expiră mandatele celor aproape 10.000 de directori și directori adjuncți din România care au mai rămas prin concurs din 2016.