Acasă Actualitate Vor putea școlile cu toți profesorii vaccinați să vină la cursuri în...

Vor putea școlile cu toți profesorii vaccinați să vină la cursuri în format fizic? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Până în prezent peste 154.000 de angajaţi din învăţământ s-au vaccinat anti-COVID, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care consideră că singura măsură care ajută să se pună capăt pandemiei este vaccinarea.

„Întoarcerea la şcoală cu prezenţa fizică se poate face în funcţie de mai mulţi parametri, printre care vaccinarea, singurul lucru care ne poate ajuta să punem capăt acestei crize sanitare. Toate celelalte măsuri extrem de importante, precum purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe adecvate, respectarea regulilor de igienă şi chiar testarea sunt măsuri importante care ne ajută să ţinem sub control evoluţia pandemiei, dar nu ne ajută să punem punct, să punem capăt acestei crize sanitare. Singura măsură este vaccinarea, care este şi trebuie să rămână un act voluntar, ea nu poate fi obligatorie, dar decizia corectă nu poate fi luată decât atunci când deţinem informaţia corectă şi completă, când suntem capabili să punem în balanţă raportul risc-beneficiu”, a spus ministrul, în timpul intervenţiei sale online, la conferinţa „Vaccinare şi testare pentru învăţare!”

„Fiecare trebuie să înţelegem că decizia fiecăruia dintre noi ajută la finalizarea unei perioade de criză pe care nimeni nu şi-a dorit-o şi nu şi-o doreşte. Aceste întâlniri sunt importante în măsura în care reuşesc să aducă plus valoare, care să risipească din semnele de întrebare pe care în mod firesc mulţi dintre noi le-am avut sau le avem încă. Universităţile româneşti au făcut eforturi mari pentru a se adapta acestei perioade de criză, pentru a sprijini instituţiile de învăţământ preuniversitar”, a mai spus ministrul.

El a ţinut să precizeze că „personalul din învăţământ rămâne categoria socio-profesională numeroasă în valoare absolută, din perspectiva vaccinării”.

„Avem peste 154.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ deja vaccinaţi”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță, a declarat, tot marți, într-o conferință de presă, că e prea devreme pentru a discuta despre revenirea la școală în format complet acolo unde toți profesorii s-au vaccinat.

Gheorghiță a spus că, în învățământ, au fost vaccinate 153.920 de persoane. „Practic, ne apropiem de 45%, procent de persoane vaccinate din sistemul de învățământ”. Acesta se referea la numărul de profesori vaccinați după ce a început campania de vaccinare special pentru angajații din învățământ.

Reporter: Domnul ministru al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre intenţia ca acolo unde toţi profesorii sunt vaccinaţi, să se permită prezenţa fizică a întregii clase la cursuri. Aţi discutat despre acest aspect? După cum spuneaţi, 45% dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat până acum. Există astfel de situaţii unde să fie 100%, care au fost discuţiile?
Valeriu Gheorghiţă: Eu cred că nu putem vorbi de procente de 100% prin simplul fapt că unele persoane au contraindicații de vaccinare. Şi, din acest punct de vedere, sunt de asemenea convins că procentul de acoperire vaccinală în rândul personalului din învăţământ va creşte. Vreau să vă menţionez că inclusiv în ceea ce priveşte acea etapă specială de vaccinare care a fost adresată personalului din învăţământ, ştim foarte bine că a fost adresată personalului didactic, adică celor care erau la interfaţa directă cu copiii, cu elevii. Tocmai de aceea, dacă ne-am uita, foarte probabil, la tipul personalului din învăţământ vaccinat, foarte mulţi dintre dascăli sunt deja vaccinaţi, dar în orice unitate de învăţământ există şi alte categorii profesionale care nu se află la relația directă cu copiii. Tocmai de aceea trebuie făcută această analiză, pentru a vedea câți dascăli din toți cei existenți au fost vaccinați și, sigur, și personalul auxiliar este foarte important, însă în ceea ce privește o decizie de organizare a activităților de învățământ este cred mult prea devreme. Sunt propuneri, sunt analize care se află în dezbatere, chiar în dezbatere publică. Nu cred că se poate lua la acest moment o decizie.

Articolul precedentVor avea sau nu școlile teste rapide pentru elevi?
Articolul următorIoana Mihăilă: Testarea cu teste rapide antigen clasice prin exudatul nazo-faringian rămâne opţiune pentru copiii care merg la şcoală