Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu: Nu se modifică nimic pentru CNATDCU| Fiecare universitate să analizeze...

Sorin Cîmpeanu: Nu se modifică nimic pentru CNATDCU| Fiecare universitate să analizeze toate tezele de doctorat VIDEO

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți într-o conferință de presă că CNADTCU rămâne în forma actuală. Ministerul Educației nu va modifica nimic în urma consultărilor cu societatea civilă și cu profesorii. Decizia lui Sorin Cîmpeanu vine după ce zeci de profesori universitari protestează față de proiectul de modificare a Regulamentului de funcţionare a CNATDCU propus de Sorin Cîmpeanu.

„Vineri a expirat termenul de consultare publică pentru propunerea de modificare a regulamentului și metodologiilor CNADTCU. Au fost înregistrate puncte de vedere, pe parcursul acestei perioade de consultare, care, repet, a fost o inițiativă a Ministerului Educației de a extinde perioada de consultare pe o perioadă mai mare de 10 zile, perioada la care Ministerul Educației avea obligația legală să lanseze această consultare. Nu va fi modificat nimic din regulamentul CNADTCU, nu va fi modificată nici metodologia CNADTCU. Punctul de vedere al Ministerului Educației este următorul: nu va fi modificat nimic din regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului, nimic din metodologiile CNADTCU. Deci nu vor fi modificate”, a spus Cîmpeanu la conferința de presă.

„Atâta vreme cât sunt ministru al Educației nu voi accepta nicio modificare

Atâta vreme cat sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare. Dacă toți cei care s-au pronunțat au spus că este foarte bine așa, am luat act și vor rămâne în aceeași formă.

Aceste propuneri de modificare vizau pe deoparte îmbunătățirea transparenței,, vizau consolidarea responsabilității, vizau de asemenea consolidarea bune administrări și aici (…) insist ca pe viitor dacă toți cei care s-au exprimat au spus că este foarte bine așa, se poate să elimine acele întârzieri prin care sute de candidați la titlul de doctor sau de abilitare depun plângere la Ministerul Educației cu privire la întârzierea procesului. Dacă nu este nevoie de celeritate, așa cum am apreciat atunci când am făcut propunerile de modificare, înseamnă că este bine cu aceste reguli, deci nu se vor mai înregistra întârzieri”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a arătat că până acum universitățile din România au acordat peste 77.000 e teză de doctorat. Ministrul Educației a cerut universităților să analizele toate tezele de doctorat pe care le-au emis până acum.

„Un aspect foarte important: îmi place să cred că solicitarea pe care am făcut-o către consiliu încă din luna februarie, de realizare a unei strategii de prevenire și combatere a plagiatului, va fi onorată cat se poate de curând în așa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire și combatere a unui fenomen extrem de grav care afectează foarte mult imaginea sistemului de educație”, a spus Cîmpeanu.

„Au fost eliberate 77.111 titluri de doctorat din 1990 până acum, cea mai mare parte de către Universitatea București – aproape 9000 de titluri, Universitatea Babeș Bolyai – aproape 7500 de titluri, Universitatea Politehnica București aproape 5000. Peste 2000 de titluri sunt eliberate de Academia română. Solicit universităților în care s-au susținut toate aceste teze de doctorat, ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să analizeze o analiza toate tezele de doctorat din aceste universități, să asume răspunderea și să declare sub semnătură că au fost analizate și că sunt și sau nu sunt situații neconforme, rezultate în urma acestei analize”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a spus că, pentru analiza tezelor de doctorat, Ministerul Educației va acorda și o finanțare.

„Va fi un sistem prin care pentru analiza fiecarei teze se va fi acordat o sumă rezonabilă, cu titlu de exemplu în jur de 50 €, 50 -60 € pentru fiecare teză. Din bugetul Ministerului Educației unde avem un fond de situații speciale, consider că această provocare este una majoră, care justifica folosirea acestui fond”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a arătat că până acum universitățile din România au acordat peste 77.000 e teză de doctorat. Ministrul Educației a cerut universităților să analizele toate tezele de doctorat pe care le-au emis până acum.

Citiți și:

Sorin Cîmpeanu: Titularizarea va avea evaluare digitalizată

Rezultate finale Titularizare 2021. Doar 11.000 de profesori au obținut nota 7

Sorin Cîmpeanu: Nu se modifică nimic pentru CNATDCU| Fiecare universitate să analizele toate tezele de doctorat VIDEO

Cîmpeanu l-a demis pe Șerban Iosifescu, președintele ARACIP

Cum va începe anul școlar: „Cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare”

Criticat de președintele Iohannis, Sorin Cîmpeanu organizează o conferință de presă despre CNATDCU

Zeci de profesori universitari protestează față de proiectul de modificare a Regulamentului de funcţionare a CNATDCU propus de Sorin Cîmpeanu

Articolul precedentSorin Cîmpeanu a anunțat ultimele noutăți pentru educație VIDEO
Articolul următorCîmpeanu l-a demis pe Șerban Iosifescu, președintele ARACIP