Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu: Titularizarea va avea evaluare digitalizată

Sorin Cîmpeanu: Titularizarea va avea evaluare digitalizată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca lucrările de la titularizare să fie corectate digitalizat, la fel cum se va întâmpla și la bacalaureat. Delcarația a fost făcută la o conferință de presă în care ministrul a prezentat printre altele și rezultatele finale Titularizare 2021. „Trebuie o evaluare digitalizată care să elimine subiectivismul uman. Mă refer la numărul foarte mare de contestații care s-au soldat cu schimbarea notei. Dacă acest lucru este posibil pentru elevii care susțin evaluările de la clasele a doua, a patra, a șasea, va trebui să fie posibil și pentru cei care susțin evaluările profesorilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a spus că aproape toate contestațiile depuse au avut ca rezultat modificarea notelor de la lucrările scrise.

„Tocmai ce au fost afișate rezultatele examenului de titularizare în urma corectării contestațiilor. S-au înregistrat 6.048 de contestații, din care 6.045 de contestații s-au soldat cu schimbarea notei inițiale. Un procent de 97 la sută procent greu de explicat în condițiile în care e nevoie de încredere în evaluarea inițială. La titularizare s-au înscris în număr de 34.000 de candidați, au reușit să ajungă la proba scrisă 27.000 de candidați. Au fost înregistrate 25.000 de lucrări scrise din care 6.045 au avut nota schimbată în urma contestațiilor. Prin urmare a crescut la 47 la sută, procent asemănător cu cel din anul 2019, mult sub cel înregistrat în anul 2020. Doar 11.000 de candidați au reușit să obțină peste nota șapte necesară pentru titularizare. Este un puternic semnal de alarmă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Este inadmisibil să îți dorești să fii cadru didactic și să obții nota unu la examen”, a mai spus ministrul în conferința de presă.

Despre evaluarea digitală a lucrărilor de la titularizare, ministrul a spus că:

  • Trebuie o evaluare digitalizată care să elimine subiectivismul uman. Mă refer la numărul foarte mare de contestații care s-au soldat cu schimbarea notei. Dacă acest lucru este posibil pentru elevii care susțin evaluările de la clasele a doua, a patra, a șasea, va trebui să fie posibil și pentru cei care susțin evaluările profesorilor
  • Rezultatele cele mai slabe sunt obținute de cei mai proaspeți absolvenți din învățământul superior.
  • Nu toți cei care au obținut peste nota șapte vor putea să obțină un post de titular, dar la unul dintre subiectele următoare – o să mă refer la rectificarea bugetară pentru care am solicitat o creștere de buget bazată pe creșterea numărului de posturi.
  • Creșterea numărului de posturi are la bază micșorarea numărului de elevi în clasă și are la bază construcția de noi grădinițe, spre exemplu. Odată cu creșterea numărului de posturi în sistem va crește și șansa de titularizare a acelor cadre didactice care au obținut rezultate bune.

Concursul pentru directori începe pe 14 septembrie

  • Pe de altă parte, numărul total al posturilor titularizabile este dat de suma deciziilor fiecărei școli de la nivelul Consiliului de Administrație. Aceste decizii trebuie să fie profesioniste, e nevoie de un management mult mai bune școli. În acest sens vom organiza concursul pentru ocuparea posturilor de directori în școli. Așa cum v-am spus, la finalul acestei săptămâni, va fi publicată metodologia de concurs.
  • În data de 14 septembrie va debuta concursul, pe 15 octombrie vom avea proba scrisă, apoi cei care vor putea să obțină peste nota șapte la proba scrisă se vor prezenta la comisiile de interviu care vor avea o structură puternic profesionalizată, în așa fel încât înainte de sărbătorile de iarnă să se emită deciziile pentru directorii câștigători ai concursului începând cu ianuarie 2022
  • Este al doilea motiv pentru care dorim să dăm șansa profesorilor buni, cu vocație de dascăl, se poate să obțină posturi de titulari în sistemul de educație. Pentru că avem nevoie de resursă umană, competentă în sistemul de educație.
  • Pentru examenul de bacalaureat am anunțat că va fi un sistem pilot, care va fi susținut anul viitor cu corectare digitalizată a tuturor tezelor din evaluarea Națională. Avem resursele financiare necesare, este important să avem și resursele umane . este un angajament pe care mi l-am asumat public. Deși sunt foarte mulți în sistem care se îndoiesc că vom avea această corectare digitalizată începând cu anul viitor.

Citiți și:

Sorin Cîmpeanu: Titularizarea va avea evaluare digitalizată

Rezultate finale Titularizare 2021. Doar 11.000 de profesori au obținut nota 7

Sorin Cîmpeanu: Nu se modifică nimic pentru CNATDCU| Fiecare universitate să analizele toate tezele de doctorat VIDEO

Cîmpeanu l-a demis pe Șerban Iosifescu, președintele ARACIP

Cum va începe anul școlar: „Cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare”

Articolul precedentRezultate finale Titularizare 2021. Doar 11.000 de profesori au obținut nota 7
Articolul următorMinisterul Educaţiei, dat în judecată de elevii din Constanța în legătură cu banii pentru transport