Acasă Actualitate Proiect USR: Salariile din învăţământul preuniversitar, mărite de la 1 septembrie

Proiect USR: Salariile din învăţământul preuniversitar, mărite de la 1 septembrie

Facebook: Ștefan Pălărie

USR au inițiat un proiect de lege prin care salariile în învăţământul preuniversitar urmează să fie majorate cu 25% din salariul minim pe economie. Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, la Palatul Parlamentului, că această iniţiativă legislativă îşi propune revizuirea grilei salariale pentru învăţământul preuniversitar. Toate salariile profesorilor din preuniversitar ar urma să crească de la 1 septembrie. Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei.

„Dacă ne dorim să avem o societate în care educaţia este performantă, absolvenţii să poată fi primiţi cu uşurinţă în piaţa forţei de muncă, elevii şi copii să nu mai plece din ţară, dacă ne dorim să putem avea o economie robustă, inovativă, cu randament ridicat şi valoare adăugată crescută, atunci avem nevoie de învăţământ puternic şi avem nevoie să regândim statutul cadrului didactic, statutul profesorului român. Anul 2022 este un an bornă pentru o suită de modernizări care vor pune bazele învăţământului pe următorii 10 ani. Discutăm de o nouă structură de an şcolar, discutăm de o nouă formă de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar, discutăm despre posibil o nouă lege a educaţiei, despre viziunea România educată, discutăm despre jaloane PNRR şi posibilitatea de a absorbi 3,6 miliarde de euro în acest domeniu”, a spus Pălărie.

Senatorul USR Irineu Darău a menţionat că proiectul de lege propune mărirea salariilor tuturor cadrelor didactice şi nedidactice din învăţământul preuniversitar cu 25% din salariul minim.„”De unde izvorăşte această propunere? Ne dorim ca niciun cadru didactic debutant să nu mai obţină o sumă, ca salariu net, sub coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură. Astăzi un cadru didactic debutant obţine doar 1.985 de lei net, conform grilei de salarizare aflate în vigoare. Noi propunem de fapt translatarea acestei grile cu 25% din salariul minim, ceea ce va duce un cadru debutant la 2.715 lei, cu câţiva lei peste coşul minim de consum. Credem că nu putem avea un sistem de învăţământ atrăgător pentru tineri şi performant dacă nu asigurăm tuturor celor care predau un salariul, aş spune, minimal decent, cu siguranţă nu suficient.

42 de parlamentari USR au semnat acest proiect, printre care și toți cei din care fac parte din Comisiile de învățământ.

Citiți și: Cîmpeanu: Numărul maxim al elevilor dintr-o clasă poate fi depășit pentru înscrierea celor ucraineni

Cîmpeanu: Școala va începe pe 5 septembrie. Cum arată noua structură a anului școlar 2022-2023

Simulare BAC 2022: 79% dintre elevi au fost prezenți. Opt elevi, eliminați din examen

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinţii își pot lua concediu medical când rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină

Articolul precedentConcurs pentru directori. Ce rol va avea directorul administrativ în şcoli
Articolul următorCând vor fi plătite măririle salariale din învățământ din ultimii 4 ani