Acasă Actualitate Cine e de vină pentru condițiile de la olimpiadele școlare? Elevii: Autoritățile...

Cine e de vină pentru condițiile de la olimpiadele școlare? Elevii: Autoritățile au picat testul

Foto: CNE

Mulți dintre elevii care au participat la olimpiadele școlare au fost nemulțumiți de condițiile de cazare și masă oferite de autoritățile locale și de inspectoratele școlare. Mama unui elev din Iaşi care a participat la Olimpiada de Muzică, la Timişoara, a reclamat condiţiile de cazare dintr-un internat din municipiu, ea afirmând că erau praf, mucegai şi mirosuri respingătoare în internatul în care fiul ei a fost cazat, după cum a arătat news.ro. În replică, Aura Danielescu, inspectorul general al ISJ Timiş, a declarat că aceasta este realitatea din internatele şcolilor, ea precizând că nu a fost depusă nicio plângere privind condiţiile de cazare.

Pe această temă, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis că organizarea olimpiadelor şcolare a fost un test picat de autorităţi şi cere verificări în judeţele unde au existat probleme.

Organizarea olimpiadelor şcolare – un test picat de autorităţi! În ultimele zile, participanţii la etapele naţionale ale mai multor olimpiade şcolare au pus în evidenţă greşelile majore făcute de autorităţi în organizarea evenimentelor. Astfel, mai mulţi elevi care au participat la probele din cadrul etapelor naţionale s-au plâns de locaţiile de cazare care se aflau, într-o mare măsură, într-o puternică stare de degradare, dar şi de meniul pus la dispoziţie care sub nicio formă nu se ridica la minime standarde de calitate”, a transmis Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.  

Elevii au precizat că, după doi ani şcolari în care organizarea concursurilor şi olimpiadelor şcolare a fost suspendată, „ne-am fi aşteptat ca această revenire la normalitate să se facă într-un mod profesionist”.  

„În schimb, elevii olimpici ai României, puternic motivaţi de dorinţa de perfecţionare, au devenit victimele unor decizii logistice nefundamentate şi care au avut un impact negativ asupra experienţelor participanţilor. Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate modul în care unele inspectorate şcolare judeţene au decis să organizeze cele mai aşteptate evenimente de către elevii cu rezultate remarcabile la învăţătură, eliminând, în multe situaţii, principiul calităţii din ecuaţie”, au mai transmis elevii.  

Aceştia solicită autorităţilor să trateze cu celeritate această speţă şi să desfăşoare verificări complexe în judeţele în care participanţii au sesizat vicii de organizare sau abateri de la normele de bază ale planificării unor astfel de olimpiade şi să ia măsurile care se impun pentru ca astfel de probleme să nu mai fie întâmpinate în viitor.  

„În acelaşi timp, atragem atenţia asupra necesităţii creşterii finanţării acordate de autorităţile publice locale pentru reabilitarea unităţilor de cazare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, astfel încât condiţiile să ajungă la standardele de calitate pe care orice astfel de clădire ar trebui să le respecte în anul 2022. De asemenea, elevii reprezentanţi îşi manifestă susţinerea în raport cu propunerile de creştere a alocărilor bugetare pentru premiile acordate olimpicilor, respectiv pentru alocaţia zilnică pentru cazare şi hrană şi solicită adoptarea acestor modificări în cel mai scurt timp posibil, pentru a nu mai permite ca alte generaţii de elevi să aibă parte de astfel de condiţii precare”, se mai araă în comunicat.  

„Modul deplorabil în care s-au desfăşurat o parte din etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare ne face să ne punem o întrebare legitimă cu privire la interesul pe care autorităţile, mai ales la nivel local, l-au manifestat faţă de organizarea profesionistă a unor evenimente care ar trebui să promoveze performanţa şcolară la cel mai înalt nivel. Este imperios ca Ministerul Educaţiei să analizeze rapid şi cu mare atenţie deciziile lipsite de profesionalism ale inspectoratelor şcolare care s-au făcut remarcate prin organizare defectuoasă şi să sancţioneze abaterile de la normele de bază de desfăşurare a olimpiadelor, acolo unde reclamaţiile elevilor, părinţilor şi profesorilor se confirmă. Autorităţile le sunt datoare tinerilor cu rezultate excepţionale, iar eforturile pe care trebuie să le depună pentru a îi sprijini nu mai pot suferi amânare”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Citiți și: Cine e de vină pentru condițiile de la olimpiadele școlare? Elevii: Autoritățile au picat testul

Cîmpeanu: Vom forma 100.000 de profesori pentru predarea online. Şcoala online, o catastrofă

Ce conține Strategia Naţională „Părinţi educaţi, copii fericiţi”, lansată de Ministerul Educației

Articolul precedentCîmpeanu: Vom forma 100.000 de profesori pentru predarea online. Şcoala online, o catastrofă
Articolul următorProiect. Sorin Cîmpeanu propune creșterea premiilor pentru olimpici