Acasă Actualitate BAC 2022: 126.000 de absolvenți s-au înscris la examen

BAC 2022: 126.000 de absolvenți s-au înscris la examen

Foto: Bogdan Dincă/ Documentaria

Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, 111.329 fiind din promoţia curentă, iar ceilalţi din seriile trecute.

Ministerul Educaţiei a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că examenul de bacalaureat începe, luni, cu probele de evaluare a competenţelor.

„Examenul naţional de bacalaureat 2022 (prima sesiune) începe luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competenţelor, programate în intervalul 6 – 16 iunie.  Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare)”, se arată în comunicat.

Probele de evaluare a competenţelor se vor susţine astfel:

6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competenţelor digitale;

14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

“Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, a explicat Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile  metodologiei de examen.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Ministerul Educaţiei a precizat că nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, notiţe sau telefoane mobile.

“Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, a mai menţionat comunicatul Ministerului Educaţiei.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Ministerul Educaţiei a mai precizat că în anul 2021, pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă şi 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare, iar în anul 2020 s-au înscris 155.639 de candidaţi în prima sesiune.

Calendarul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului national de Bacalaureat:

6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

8 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D

14 – 16 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

20 iunie 2022 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă

21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă

22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă

23 iunie 2022 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

27 iunie 2022 – Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestaţiilor

1 iulie 2022 – Afişarea rezultatelor finale

Citiți și: Vacanța din februarie 2023: Când va avea loc în fiecare județ

Din ce fonduri vrea Ministerul Educației să finanțeze programul „Masa sănătoasă în școli”


Profesor din Dolj, reţinut sub acuzaţia că ar fi cerut favoruri sexuale pentru a mări notele

Cîmpeanu: A face meditaţii cu proprii elevi de la clasă va fi considerat un fapt grav

Sorin Cîmpeanu, despre eliminarea mediilor semestriale: Tot ceea ce facem este în interesul elevilor

La finalul anului școlar, elevii vor avea o medie generală cu două zecimale

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Se renunță la mediile semestriale

Treizeci de judeţe au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână

Cîmpeanu: Din 2022, elevii vor avea un program integrat național – Masă sănătoasă în școli

Ministrul Educaţiei anunţă că a început evaluarea standardizată la matematică

Articolul precedentElevii de clasa VIII-a termină cursurile. Calendarul Evaluării Naționale 2022
Articolul următorPatriarhul Daniel le-a transmis un mesaj elevilor care susțin examenele naționale