Acasă Actualitate Ministerul Educaţiei face campanie pentru combaterea violenţei în şcoli: „Nu sunteţi singuri”

Ministerul Educaţiei face campanie pentru combaterea violenţei în şcoli: „Nu sunteţi singuri”

Ministerul Educaţiei a lansat o campanie de combatere a violenţei în şcoli care se adresează victimelor, agresorilor, dar şi cadrelor didactice. Mesajul transmis este ”Nu sunteţi singuri”, urmând a fi organizate mai multe acţiuni.

„Ministerul Educaţiei nu este indiferent la cazurile repetate de violenţă care au avut loc în ultima perioadă în şcolile din România şi se adresează direct elevilor prin campania «Nu sunteţi singuri. Împreună oprim violenţa din şcoli»”, a transmis, joi, Ministerul Educaţiei.  

Potrivit sursei citate, ”Nu sunteţi singuri” este mesajul care se transmite elevilor care au fost victime ale violenţei verbale, fizice sau psihologice.  

”«Nu sunteţi singuri» este mesajul care vrem să ajungă la elevii care au avut derapaje comportamentale şi care au nevoie de consiliere imediată şi de monitorizare adecvată, pentru a ne asigura că au învăţat din greşeli şi că nu le vor mai repeta. Este mesajul adresat profesorilor, consilierilor şcolari şi directorilor care au misiunea de a informa elevii despre drepturile şi obligaţiile pe care le au, despre consecinţele faptelor ilegale şi să se asigure că şcolile sunt spaţii sigure în care violenţa este de netolerat”, a mai transmis ministerul.  

”Dezaprobăm orice act de violenţă fizică, verbală, psihologică şi considerăm esenţial ca elevii care au dat dovadă de un comportament violent să beneficieze de consiliere adecvată, iar familia şi şcoala să depună toate eforturile, astfel încât manifestările violente să nu se mai repete”, au adăugat oficialii ministerului.  

Potrivit acestora, se vor derula mai multe acţiuni în perioada următoare.  

În primul rând, Ministerul Educaţiei va populariza, prin intermediul reţelelor sociale, o serie de noţiuni elementare despre tipurile de violenţă, cyberbullying, utilizarea reţelelor de socializare, drepturile şi obligaţiile elevilor, Rolul Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi al Poliţiei „Siguranţă Şcolară”.  

Vineri, 11.11.2022, începând cu ora 12:00, Ministerul Educaţiei a invitat la dezbatere, în sistem videoconferinţă, reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai Centrelor de Resurse şi Asistenţă Educaţională, pentru a discuta următoarele puncte: 

– propuneri privind îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul prevenirii violenţei în mediul şcolar; 

– propuneri privind îmbunătăţirea implementării obiectivelor Planului Naţional Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic; 

– posibilităţi de promovare şi de scalare a exemplelor de bune practici la nivelul unităţilor de învăţământ/judeţului; 

– identificarea unităţilor de învăţământ cu risc major de producere a actelor de violenţă. 

De asemenea, luni (14 noiembrie), de la ora 10:00, Ministerul Educaţiei, a invitat partenerii de dialog social, pentru a discuta despre campania demarată. 

”Nu în ultimul rând, împreună cu MAI, în baza Planului naţional comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, vom organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de realizare a următoarelor acţiuni: 

– activităţi de prevenire a consumului de droguri; 

– activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale; 

– la nivelul unităţilor de învăţământ gimnazial în care au fost sesizate, în ultimii 5 activităţi informativ-preventive, consilierea elevilor aflaţi în situaţii de risc, în scopul reglării comportamentelor dezadaptative; 

– instruirea cadrelor didactice, informări adresate Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. 

Condamnăm în termenii cei mai fermi actele de violenţă din mediul şcolar. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicaţi să întreprindă toate acţiunile prevăzute în măsurile concrete adoptate în ultimii ani în vederea prevenirii şi combaterii violenţei în şcoli, obiectivul în ansamblu fiind crearea unui mediu sigur şi armonios în şcoli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru învăţare şi asigurarea stării de bine a elevilor”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.  

Articolul precedentLigia Deca, despre viitoarele legi ale educaţiei: Ne gândim la sistem mai robust în ceea ce priveşte plagiatul
Articolul următorBanii de transport pentru elevii navetiști: Pentru primii 3 din 15 km parcurși se dau 60 de lei, la care se adaugă 6 lei pentru fiecare km rămas