Acasă Actualitate Ligia Deca, despre viitoarele legi ale educaţiei: Ne gândim la sistem mai...

Ligia Deca, despre viitoarele legi ale educaţiei: Ne gândim la sistem mai robust în ceea ce priveşte plagiatul

Pachetul legislativ privind educaţia va fi finalizat, cel mai probabil, în termenul propus de premier ( finalul lunii octombrie), iar acesta va conţine şi o componentă de integritate, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Vom discuta cu specialişti care să ne dea un punct de vedere avizat şi să încercăm să venim cu un punct de vedere care să răspundă îngrijorărilor, atât din feedback-ul primit, cât şi discuţiile din spaţiul public. Mai concret, zona evaluărilor, fie că vorbim despre evaluarea dintre gimnaziu şi liceu, fie că vorbim despre bacalaureat, vom consulta facultăţile de ştiinţă ale educaţiei şi vom solicita punctul lor de vedere şi modalitatea în care soluţiile pe care le vom alege în noul pachet legislativ vor fi adecvate pentru contextul legislativ românesc şi pentru obiectivele pe care ni le propunem”, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă.

Ligia Deca a fost întrebată cum se poziţionează faţă de posibilitatea ca faptele de plagiat să fie prescrise după trei ani şi ce părere are despre faptul că nu va fi cuprinsă în legea Educaţiei prevederea de renunţare la titlul de doctor în mod voluntar. 

“Aici cred că trebuie să discutăm puţin despre faptul că ministrul Educaţiei, în primul rând, trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării. Sunt o persoană care pune mare preţ pe integritate în mediul academic şi vom face în aşa fel încât noul pachet legislativ să aibă un proces foarte serios prin care sa asigurăm şi integritatea şi în acelaşi timp să asigurăm şi un proces de verificare în cazul în care există sesizări de lipsă de integritate. Însă există din vară decizia Curţii Constituţionale numărul 364/02022, care este obligatorie pentru toate autorităţile statului”, a afirmat Ligia Deca.

“În primul rând, titlul de doctor poate fi revocat de autoritatea emitentă pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice. În momentul în care titlul este folosit, această procedură de revocare de către autoritatea emitentă nu mai poate fi pusă în practică, aşa spune Curtea Constituţională”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a menţionat alte două constatări ale CCR. 

“O a doua constatare a Curţii este că titlul de doctor poate fi anulat la cererea autorităţii emitente, conform articolului 1, alineatul 6 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, cu respectarea termenului legal prevăzut în această lege a contenciosului administrativ de un an de la data emiterii actului, pentru a respecta termenul pentru introducerea acţiunii în anulare. O a treia chestiune stipulată în decizia Curţii este că Ministerul Educaţiei sau oricare alt organism nu au competenţa de a reevalua fondul ştiinţific al tezei, controlul de legalitate făcând referire la aspecte ce ţin de legalitatea desfăşurării procedurii de atribuire în vigoare la momentul acordării titlului”, a mai transmis Ligia Deca. 

Ea a declarat că pentru noul pachet legislativ vor fi discuţii cu specialiştii în drept administrativ pentru a vedea în ce măsură pot fi gândit un sistem mai robust în privinţa sesizărilor de plagiat. 

“Sunt dispoziţii obligatorii pentru toate autorităţile din această ţară, dispoziţiile Curţii Constituţionale, şi, în calitatea mea de ministru, sunt obligată să le aplic. Pentru noul pachet legislativ vom discuta cu specialişti în drept administrativ pentru a vedea în ce măsură putem gândi un sistem mai robust în ceea ce priveşte sesizările de plagiat, dar deocamdată toată legislaţia existentă trebuie să ţină cont de această decizie”, a transmis ministrul Educaţiei.

Articolul precedentLigia Deca: Structura școlară actuală rămâne la fel
Articolul următorMinisterul Educaţiei face campanie pentru combaterea violenţei în şcoli: „Nu sunteţi singuri”