Acasă Actualitate Rectorul Daniel David: Universităţile româneşti nu sunt slabe, cum spune multă lume

Rectorul Daniel David: Universităţile româneşti nu sunt slabe, cum spune multă lume

Foto: danieldavidubb.wordpress.com

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Daniel David, îi sfătuiește pe tineri să aleagă o universitate foarte bună din România dacă nu sunt siguri că viaţa lor va fi organizată în altă ţară după finalizarea studiilor, precizând că universităţile din ţara noastră nu sunt slabe, cum spune multă lume. Reamintim că „Babeş-Bolyai” se află într-un scandal de plagiat pentru teza de doctorat pe care ministrul Lucian Bode a susținut-o în 2018.

Întrebat dacă există o diferenţă majoră între marile universităţi din România şi universităţi din Italia, Olanda sau Belgia, Daniel David a spus că „funcţional există diferenţe, doar că ranking-urile internaţionale pun foarte mare accent adesea pe componenta de cercetare şi de creaţie.

„Universităţile româneşti nu sunt slabe, cum spune multă lume. Văd în spaţiul public foarte mulţi jurnalişti care spun că UBB se află la coada clasamentului de 1.000 de universităţi. Singura din România, dar la coadă. E ca şi cum ai spune că UBB joacă în Liga Campionilor, nu e Barcelona şi Real Madrid, dar joacă în Liga Campionilor. În lumea asta există 27 – 30.000 de universităţi. A fi între primele o mie e mare lucru, cu legislaţia pe care o ai, cu banii pe care îi ai, cu structura pe care o avem. Dacă am pune performanţa academică a Clujului, nu a UBB-ului, acea universitate ipotetică a Clujului este Top 200, Top 300”, a explicat rectorul UBB, potrivit News.ro care citează un interviu de la PrimaNews.

Întrebat ce fac universităţile din România în faţa exodului tinerilor la unităţi de învăţământ superior din străinătate. 

„Există un număr mare de studenţi, dar nu aş spune totuşi că este atât de mare. Sigur că avem estimări. Estimările UNESCO vorbeau anul trecut de aproximativ 40.000 de studenţi. Dacă socotim că în ţară avem 500.000 şi ceva de studenţi, este clar că avem aproximativ, aş spune spre 10%, dar mai sigur între 5 şi 10% dintre studenţi sunt în afara ţării, dintre studenţii care ar putea fi în România se află, de fapt, în afara ţării. Eu nu cred că este un număr atât de mare, şi studenţi din alte ţări, mult mai bine plasate academic decât România, călătoresc şi studiază altundeva. Sunt studenţi din Germania în Statele Unite, ai studenţi din Europa în Marea Britanie. Tinerii circulă. Nu e o problemă atât de mare. Sigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să facem efortul să păstrăm cât mai mulţi tineri în universităţile româneşti, dar sigur în programe bune”, a explicat Daniel David. 

Articolul precedentBucurești: Școlile fac triajul la începutul primei ore de curs
Articolul următorCum se face triajul la școală. Când ca fi vacanța din februarie