Acasă Actualitate Oficial. Probele de competențe de la BAC se echivalează. Evaluarea de clasa...

Oficial. Probele de competențe de la BAC se echivalează. Evaluarea de clasa a VI-a, anulată

Ministerul Educaţiei a anunțat duminică seară că a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă nr. 56/2023 pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ în anul şcolar 2022 – 2023, în ceea ce priveşte organizarea examenului naţional de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a şi a concursului naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar.

Potrivit Ministerului Educaţiei, actul normativ prevede că în anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează. ”La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, arată ministerul.

Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecţie la clasă, mai prevede ordonanţa.

În ceea ce priveşte schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunţarea la inspecţia la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecţiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare inspecţiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecinţe la nivel de sistem, la începutul anului şcolar viitor, în ceea ce priveşte resursa umană din unităţile de învăţământ, se arată în actul normativ.

Articolul precedentCiucă: Luni, vom avea o nouă şedinţă pentru aprobarea OUG privind salariile şi astfel greva se va încheia
Articolul următorGreva din Educație a încetat. Sindicatele au acceptat oferta de la Guvern