Acasă Actualitate Protest virtual al elevilor: Doamnă ministru, elevii navetiști cu ce se...

Protest virtual al elevilor: Doamnă ministru, elevii navetiști cu ce se vor întoarce la școală?

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației să resolve problema elevilor navetiști, în condițiile în care există posibilitatea ca elevii să se întoarcă la școală la final lui  mai.  Elevii au inițiat un protest online  și au adresat o întrebare ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie: elevii navetiști cu ce se vor întoarce la școală?

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

Doamnă ministru, elevii navetiști cu ce se vor întoarce la școală?

În 25 martie, Consiliul Național al Elevilor a transmis către Guvernul României soluțiile propuse de reprezentanții elevilor în vederea garantării decontării integrale pentru elevii navetiști, în contextul intrării în vigoare a legii privind respingerea OUG nr. 51/2019, lege al cărei efect direct este reintroducerea transportului în sfera serviciilor publice. Până la momentul redactării acestui comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării nu a venit cu o soluție prin care să asigure faptul că și elevii navetiști se vor putea întoarce la școală de îndată ce cursurile vor fi reluate.

Consiliul Național al Elevilor a inițiat un protest virtual prin care adresa ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, întrebarea: elevii navetiști cu ce se vor întoarce la școală? Doamna ministru a ignorat nevoile elevilor din România și a transferat responsabilitatea domnului Radu Petrariu, consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Contactat de reprezentanții elevilor pentru a puncta necesitatea unei acțiuni urgente pentru abrogarea celor două hotărâri de Guvern care nu permit subvenționarea transportului județean cu 50%, așa cum prevede Legea educației naționale – HG nr. 309/1996, respectiv HG nr. 863/2016, consilierul MEC a evidențiat faptul că solicitarea Consiliului Național al Elevilor se află într-o analiză internă și că nu elevii reprezentanți sunt cei care decid asupra urgentării unei măsuri esențiale pentru garantarea accesului la educație.

Având în vedere faptele anterior menționate, este de remarcat faptul că incapacitatea Ministerului Educației și Cercetării de a asigura implementarea acestor măsuri (transport județean subvenționat pentru elevi) afectează în mod direct cei 430 de mii de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală. Elevii, beneficiarii direcți ai educației, nu ar trebui să fie victimele în procesul ineficient de coordonare a politicilor educaționale, însă starea de fapt ne demonstrează că suntem, de fapt, victimele condamnate la abandon școlar.

Nu putem să trecem peste faptul că, din 25 martie, solicitarea urgentă a Consiliului Național al Elevilor a fost ignorată cu bună știință de ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie. Dacă ministrul nu decide asupra abrogării celor două hotărâri de Guvern care condamnă elevii la abandon școlar, continuând să transfere povara a 430 de mii de elevi navetiști de la un consilier la altul, înseamnă că legitimează condamnarea elevilor la abandon școlar. Consilierul la care a ajuns solicitarea CNE mi-a transmis să mă duc să ventilez în altă parte problemele elevilor navetiști. Acest comportament iresponsabil este legitimat de către Ministerul Educației și Cercetării pentru a masca dezinteresul față de problemele elevilor din România, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Articolul precedentDouă universități britanice de prestigiu lucrează la un vaccin anticoronavirus
Articolul următorGoogle Doodle: Ce le spunem elevilor despre Ziua Pământului – VIDEO