Acasă Universitar Universitatea Babeș Bolyai împlinește 439 ani/ Cum arată diploma fondatoare

Universitatea Babeș Bolyai împlinește 439 ani/ Cum arată diploma fondatoare

La 12 mai 1581, suveranul Ștefan Bathory, regele Uniunii Polono- Lituaniene – unul din cele mai mari state europene la acea vreme – și principele Transilvaniei, fonda, prin Diplomă regală, Academia Claudiopolitana, în Cluj (Claudiopolis), pe “Ulița Lupilor” (unde este și astăzi sediul central al UBB).

Reprezentanții universității spun că demersul a fost unul excepțional pentru acele vremuri, fondându-se astfel prima instituție cu statut de universitate de pe teritoriul de astăzi al României, la acea data fiind însă, așa cum reiese din diploma fondatoare, și singura instituție de acest tip activă pe teritoriul Ungariei.

Academia Claudiopolitana era o instituție cu statut de universitate, deoarece avea prin Diploma fondatoare regală dreptul conferit de un suveran pentru a oferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor în cele două facultăți unde pregătirea se făcea în limba latină: Facultatea de Filosofie (gândită în 3 ani), urmată de Facultatea de Teologie (gândită în 4 ani). Cu acordul Suveranului Pontif, Academia este organizată și condusă de Ordinul Iezuit, iar în 1583 Papa îi asociază și un seminar pentru pregătirea preoților.

Academia Claudiopolitana va evolua sinuos – cu întreruperi și reluări ale activității, după modelul celor mai multe universități ale acelor vremuri -, în Universitas Claudiopolitana, celor două facultăți originale adăugându-li-se dreptul (1774) și medicina (1775/1776). Confirmarea imperial din partea Curții de la Viena, după 1698, a statutului de universitate stabilit prin Diploma fondatoare regală (1581) îi crește prestigiul și anvergura, iar din 1753 devine o universitate imperială, cu predare în latină și germană, nemaifiind una strict catolică/iezuită. Spre exemplu, susținerea doctoratelor era publică, după modelul universităților din Viena și Praga, între anii 1725 și 1752 fiind înscriși 231 de doctoranzi.

  După 1786, Universitas Claudiopolitana este transformată într-o instituție de învățământ superior fără rang universitar (cu rang semiuniversitar – putea face pregătire la nivel de filosofie și/sau la nivelul titlurilor de baccalaureus/magister, dar nu doctor), din care vor rămâne ulterior Academia de Drept din Cluj (refondată în 1863) și Institutul Medico-Chirurgical (după 1850).

Aceste două instituții de învățământ superior semiuniversitar vor fi înglobate în 1872 în noua Universitate Maghiară din Cluj, transformată la rândul ei în 1919 în Universitatea Românească din Cluj. În perioada comunistă, Universitatea Bolyai, derivată din universitatea maghiară, și universitatea V. Babeș, derivată din universitatea românească, vor fi reunite în 1959 în Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

„ La fondarea Academiei/Universității, suveranul Ștefan Bathory declara că aceasta trebuie să aibă aceeași demnitate precum cele din Franța, Germania, Italia sau Spania, iar Curtea de la Viena, a ridicat-o la un astfel de nivel. Această cultură academică fondatoare pentru excelență s-a menținut de-a lungul istoriei universității noastre, UBB neavând în siglă doar 1581, ci asumând esența academică a acestui act fondator prin motto-ul Traditio nostra unacum europae virtutibus splendet și prin valorile Tradițio et Excellentia. În plus, acceptarea noastră recentă în GUILD – comunitatea unora din cele mai prestigioase universități world-class europene – arată că nu rămânem doar în simboluri, ci că suntem ancorați în realitatea academică internațională de prestigiu”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

Articolul precedentUNICEF: E nevoie de de 1,6 miliarde de dolari pentru copiii afectaţi de pandemia de COVID-19
Articolul următorArgumentele Asociației Învățătorilor ca mediile anuale și din semestrul I să fie luate în calcul la examenele naționale