Acasă Scoala in Lume OFICIAL Examenele naționale din Republica Moldova au fost anulate

OFICIAL Examenele naționale din Republica Moldova au fost anulate

Guvernul de la Chișinău a aprobat anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. Decizia a fost dluată în contextul răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional. Ca urmare, în acest an nu se vor mai organiza examene naționale de absolvire în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

Proiectul de lege stabilește:

-eliberarea certificatului de studii gimnaziale pentru elevii care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, la disciplinele respective;

-eliberarea diplomei de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. Notele pentru probele de examen reprezentă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar, la disciplinele respective.

Ministerul Educației de la Chișinău precizează că diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și din străinătate, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

Citiți și: Ministrul Educației din Republica Moldova cere anularea Bacalaureatului

Articolul precedentFederația ”Spiru Haret” cere lămuriri privind regulile reîntoarcerii la școală: Ce facem cu învăţământul special?
Articolul următorRadu Gologan, despre examenele naționale: În România, nu poți să te bazezi doar pe rezultatele de la clasă INTERVIU