Acasă Actualitate Problemele de sănătate mintală, în creștere în rândul adolescenților europeni – studiu...

Problemele de sănătate mintală, în creștere în rândul adolescenților europeni – studiu OMS

Problemele de sănătate mintală raportate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere, potrivit unui studiu publicat marţi de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Studiul, condus de Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), a analizat comportamentul social al şcolarilor care au 11, 13 şi respectiv 15 ani, dintr-un număr de 45 de ţări, a precizat OMS. Cercetarea arată că bunăstarea mintală a adolescenţilor a înregistrat un declin în multe ţări în perioada 2014-2018.

Studiul arată că în privința comportamentului sexual există motive de îngrijorare: 1 din 4 adolescenți care fac sex întrețin relații sexuale neprotejate. La 15 ani, 1 din 4 băieți (24%) și 1 din 7 fete (14%) au raportat că au avut relații sexuale.

Consumul de alcool și fumatul au continuat să scadă în rândul adolescenților, dar numărul consumatorilor de alcool și tutun actuali rămâne mare în rândul tinerilor de 15 ani, alcoolul fiind substanța cea mai frecvent utilizată. Unul din cinci tineri de 15 ani (20%) s-a îmbătat de cel puțin două ori în viața lui, iar 1 din 7 adolescenți (15%) a băut în ultimele 30 de zile.

Bunăstarea mintală se deteriorează pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, se mai arată în studiu, fetele fiind cele mai expuse riscului. Unul din patru adolescenţi a declarat că se simte neliniştit, irascibil, sau având probleme de somn cel puţin o dată pe săptămână, potrivit OMS.

”Faptul că un număr în creştere de băieţi şi fete de pe întreg teritoriul european reclamă probleme de sănătate mintală – depresie, nelinişte, irascibilitate – reprezintă o îngrijorare pentru noi toţi, a spus Hans Henri P. Kluge, directorul biroului regional OMS pentru Europa.

Potrivit lui Kluge, un acces mai uşor la serviciile de sănătate mintală ar avea un triplu beneficiu ”în ceea ce priveşte avantajele de sănătate, sociale şi economice pentru adolescenţii din ziua de azi, adulţii de mâine şi generaţiile viitoare”.

Studiul, condus de HBSC şi de echipa care se ocupă de coordonarea acestuia de la Universitatea Glasgow din Scoţia, a colectat date de la peste 220.000 de copii cu vârstă şcolară din Europa şi Canada.

Într-o treime dintre ţări, numărul celor care se simt stresaţi din cauza temelor pentru şcoală a crescut. Mai mult de unul din 10 elevi a raportat că a fost victima hărţuirii online în cele două luni anterioare realizării studiului.

Articolul precedentAdmitere liceu 2020 Au apărut broșurile cu liceele, fișa de înscriere și calendarul
Articolul următorCe spun profesorii despre încheierea mediilor cu acordul părinților: Propunerea este periculoasă