Acasă Universitar Cearta foștilor miniștri/ Replica lui Sorin Cîmpeanu pentru Remus Pricopie: Unii își...

Cearta foștilor miniștri/ Replica lui Sorin Cîmpeanu pentru Remus Pricopie: Unii își pierd echilibrul

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, îi dă replica lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, care se gândește să nu mai facă parte din CNR din cauza politizării. Într-o poziție trimisă pentru StiriEdu.ro, Cîmpeanu spune voalat că Remus Pricopie că își pierde echilibrul. Președintele rectorilor mai arată că l-a ajutat de multe ori pe Remus Pricopie, inclusiv în 2018, când SNSPA a încheiat un parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, la reuniunea miniștrilor educației din Asia și Europa.

Redăm mai jos integral replica lui Sorin Cîmpeanu:

Profesorii universitari sunt angajați în mod firesc în viața publică, deoarece sunt voci realiste, cu experiență și expertiză în varii domenii. 10% dintre membrii actualului parlament sunt în același timp și cadre didactice universitare. Credem cu tărie că forul legislativ al unei națiuni trebuie să aibă cât mai mulți oameni cu o pregătire academică solidă.
Rectorii sunt cei care își asumă responsabilitatea bunului mers al unei universități. Nu înțelegem de ce rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii sau președinții de Senate universitare ar trebui să fie discriminați și să nu li se permită implicarea în viața cetătii, sub argumentul că ar fi in conflict de interese. Legile și politicile publice sunt apanajul legislativului și al executivului. Menționez aceasta “platitudine” pentru a sublinia cât de important este ca cei care sunt implicați în viața academică să își poată construi eșafodajele decizionale pe care apoi să le respecte. Venită de la o școală de studii politice, acuza generală de politizare, este foarte greu de explicat.
Revenind la Comunicatul de presa by PR SNSPA, precizăm că rectorul SNSPA nu a participat la niciuna din cele 33 de întâlniri ale CNR care au avut loc în ultimii 7 ani. Prin aceasta absență, domnia sa a negat constant rostul acestui Consiliu cu rol consultativ la nivelul vieții academice, deși este definit prin lege drept principalul partener de dialog al MEC în domeniul învățământului superior. Atunci când nu ești de acord cu anumite decizii, respectul față de egalii tăi îți cere sa te exprimi cu decență, iar nu să treci la atacuri ad hominem.
Este surprinzator totuși, ca recomandarea CNR a fost atât de binevenită în 2015 pentru susținerea domnului Pricopie ca să facă parte din Danube Rectors Conference, prestigioasa inițiativă de mare succes european. Chestiunea este și mai ciudata, atunci când ne amintim de susținerea sa pentru a fi reprezentant al CNR în International Association of Universities. Recunoașterea importanței CNR de către SNSPA, ba chiar parteneriatul dintre acestea, a fost confirmat si în 2018, o dată cu reuniunea ministrilor educației din Asia si Europa (ASEMME).
Într-o perioadă în care învățământul preuniversitar și cel superior deopotriva traversează deșerta vale a COVID 19, întelegem ca unii își pierd echilibrul. Tocmai de aceea, imi reiau indemnul catre toti profesorii, rectori sau nu, la calm si responsabilitate, pentru a ne concentra maxim asupra modului în care se deruleaza finalul de an universitar și în care ne pregătim pentru o altfel de admitere și o altfel de paradigma educațională și de cercetare științifică.

Citiți și: SNSPA îl acuză pe Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor, de partizanat politic: Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani