Copiii vor mânca în aceeași sală în care își desfășoară activitatea, singuri la mesele individualizate, pentru a evita aglomerația și contactul cu ceilalți. Ei vor avea lenjerie și păturile individuale, care trebuie spălate periodic, arată regulile de curățenie pe care grădinițele și creșele trebuie să le respecte după 15 iunie, consultate de ȘtiriEdu.ro.
Ventilarea spațiilor închise se realizează dimineața înainte de sosirea copiilor. Ventilarea naturală va dura cel puțin 20 de minute de fiecare dată. Echipamentele pentru recircularea aerului nu trebuie să fie folosite niciodată.
Spălatul mâinilor pentru copii și angajați ar trebui să aibă loc frecvent: la sosirea în creșă/grădiniță/afterschool, înainte și după fiecare masă, după somn/strănut/tuse, după folosirea toaletei și schimbări de scutec, după venirea din activitatea de afară, când mâinile sunt vizibil murdare, înainte de întoarcerea acasă și la sosirea acasă.
Cum are loc triajul copiilor atunci când sunt aduși la grădiniță:
Atunci când copiii sunt aduși la grădiniță/creșă, va avea loc triajul epidemiologic de către cadrul medical al unității/ persoana desemnată în acest scop.
Măsurarea temperaturii se va face cu un termometru non contact și nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius. În cazul în care depășește, medicul va mai lua temperatura a doua oară, după un repaus de 2-5 minute. Dacă și acum se înregistrează aceeași temepratură, atunci copilul nu este primit la program, ci lăsat în grija părintelui.
Copiii trebuie primiți/preluați individual de către persoana desemnatî/părintele la ușa unității, evitându-se ori de câte ori este posibil circulația în interior.
Dacă în timp ce stau la grădiniță/creșă, copiii dezvoltă semne/simptome de infecție respiratorie sau de alte boli infecto-contagioase acute trebuie izolați într-o cameră unde vor fi supravegheați de medic sau de un alt angajat până vine părintele, cu recomandarea să meargă la un consult la medicul de familie.
În timpul orelor schimburile manuale de baloane/jucării/creioane trebuie evitate sau însoțite de proceduri de dezinfectare cu soluții biocide virulicide avizate după fiecare utilizare.
Copiii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun, frecvent și minuțios timp de cel puțin 20 de secunde, iar apoi mâinile trebuie șterse cu prosoape de hârtie de unică folosință.
Spălarea mâinilor copiilor, de regulă, trebuie făcută în prezența unui adult.
Întreg spațiul în care copiii își desfășoară activitatea – inclusiv, jucăriile, toboganele, scaunele, clanțele etc. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecventprin ștergerea cu apă și detergent.


