Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru StiriEdu.ro că vineri dimineața va trimite către Ministerul Educației o recomandare prin care să organizeze în condiții de egalitate examenele naționale și să nu-i discrimineze pe elevii care au temperatură mai mare de 37.3 în ziua examenului. Avocatul Poporului spune că a primit de la Consiului Național pentru Combaterea Discriminării punctul de vedere cerut pentru situația prin care nu se permite accesul candidaților la examene dacă temperatura lor corporală măsurată depășește 37,3ºC.
„Tot ce putem să facem conform legii, și vom face mâine dimineață la prima oră, este să dăm o recomandare care de fapt va fi în linia a ceea ce și CNCD-ul a recomandat acolo. Adică să organizeze examenele de Bacalaureat astfel incat toți copiii sp aibă posibilitatea să participe in condiții de egalitate. Probabil că o să invocăm și punctul de vedere al CNCD”, a spus Renate Weber.
Citiți și: Asztalos Csaba, președintele CNCD: Respingerea elevului cu 37.3 temperatura este discriminatorie
Colegiul constată că măsura nu este una adecvată din următoarele considerente:
Nu există o cercetare medicală care să dovedească că o persoană care atinge temperatura corpului de 37,3º C este purtătoare de SARS-CoV-2, ca de altfel, este cunoscut faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametrii normali, din acest motiv, ei fiind considerați asimptomatici.
Există o serie de factori care nu sunt de natură medicală, care generează o creștere a temperaturii corpului peste pragul de 37,3ºC;
Toți elevii au obligația să respecte regulile de distanțare socială, respectiv dezinfecție, pentru prevenirea transmiterii infecției. Din acest motiv, nu ar trebui impusă o anumită limită a temperaturii corporale de condiționare a participanților la examen.
De asemenea, Colegiul director constată că măsura nu este necesară. O alternativă a acestei măsuri, de eliminare a acestor elevi de la examen, ar putea fi asigurarea unei/unor săli de examen, destinate exclusiv elevilor care, la triaj, au înregistrat o temperatură corporală de peste 37,3ºC.
De asemenea, Colegiul director constată că măsura nu este necesară. O alternativă a acestei măsuri, de eliminare a acestor elevi de la examen, ar putea fi asigurarea unei/unor săli de examen, destinate exclusiv elevilor care, la triaj, au înregistrat o temperatură corporală de peste 37,3ºC.
Interzicerea accesului la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat desfășurat în anul 2020, a elevilor care ating un anumit nivel al temperaturii corporale are ca efect încălcarea exercitării dreptului la educație, în condiții de egalitate. Dreptul la educație conține și dreptul elevilor de a fi evaluați, beneficiind de aceleași subiecte, în aceleași condiții. În speță, acest drept este încălcat, în mod expres, în cazul elevilor care ar urma să fie excluși de le examen în cazul Evaluării Naționale și Bacalaureat, rezultatele acestor evaluări fiind de maximă importanță pentru accesul la studiile liceale și universitare. Or, este evident că eliminarea din aceste examene și asigurarea accesului peste o anumită perioadă de timp (2-3 săptămâni), nu este o metodă care să asigure o evaluare în condiții de egalitate.
Mai mult, se formulează întrebarea: Ce se întâmplă cu elevul înregistrează cu o temperatură corporală de peste 37,3ºC și în sesiunile secundare?
Colegiul director constată că măsura instituită nu este proporțională cu scopul urmărit. Cum s-a arătat, nici depășirea limitei de 37,3ºC nu dovedește prezența virusului SARS-CoV-2, precum nici faptul că încadrarea în intervalul de temperatură admis nu reprezintă o certitudine că persoana nu este purtătoare a virusului în cauză. Obligațiile instituite pentru prevenire și distanțare trebuie respectate de către toți participanții la examene.
Consultă aici punctul de vedere al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.