Acasă Actualitate Evaluare Națională 2020. Subiecte la română la prima sesiune de examen/ Peste...

Evaluare Națională 2020. Subiecte la română la prima sesiune de examen/ Peste 170.000 de elevi participă la examen

Evaluarea Natională 2020. Peste 170.000 de absolvenți participă luni, 15 iunie, la proba de limba și literatura română. Subiectele de la Evaluare Națională 2020 vor fi numai din materia din semestrului întâi al doilea. A doua probă a Evaluării Naționale 2020 va avea loc pe 17 iunie, matematică. Pe 18 iunie este programată proba de limbă maternă.

La Evaluare Națională 2020, elevilor li se va face triajul epidemiologic la intrarea în școală. Tuturor copiilor li se va lua temperatura, la umbră. Celor care în primă fază au mai mult de 37,3 grade li se va lua temperatura de 3 ori, iar în cazul în care au temperatură vor fi trimiși acasă. Pentru ei, va fi organizată o sesiune specială, la două săptămâni distanță. Aceeași procedură va fi și în cazul candidaților de la bacalaureat.

Evaluarea Natională 2020. Subiectele la Română, din programa din semestrul I

Pentru elevii de clasa a VIII-a, subiectele la Română de la Evaluarea Națională 2020 vor cuprinde numai din programa primului semestru din clasa a VIII-a  și din programele școlare pentru clasele a V-a – a VII-a. Din programa clasei a VIII-a elevii vor primi la examen numai materia din semestrul I, ceea ce înseamă textul liric ( Mihai Eminescu, Lucian Blaga etc) textul epic, caracterizarea personajelor, propozițiile subordonate predicativa, subiectivă, atributiva, completiva directă. Programa claselor a V-a -VII-a cuprinde : fabula, doina populară, pastelul, basmul popular etc, precum și toate părțile de vorbire, functiile sintactice, elementele de fonetică, mijloacele de îmbogățire a vocabularului, procedeele artistice.

Ministerul Educației a publicat 40 de teste de antrenament pentru Evaluarea Națională 2020 pentru proba scrisă de limba română. Testele nu cuprind materia din semestrul al doilea. Testele de antrenament pot fi consultate aici Ministerul Educației a publicat 40 de teste de antrenament pentru Evaluarea Națională 2020 pentru proba scrisă de limba română.

Elevii vor avea acces în sălile de examen până la ora 8.30. Subiectele la română la Evaluare Națională 2020 deschise la ora 9.00, moment din care elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Elevii nu au voie să iasă mai devreme de o oră din sala de examen. Probe de limba română de la Evaluarea Națională 2020 este monitorizată audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale 2020. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale 2020 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Calendar Evaluare Națională 2020

2 – 5 iunie – înscrierea elevilor

15 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura română

17 iunie – probă scrisă: Matematică

18 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura maternă

22 iunie – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)

22 iunie (orele 16:00 – 19:00) – Depunerea contestaţiilor

23 iunie (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestaţiilor

23-26 iunie – Soluţionarea contestaţiilor

27 iunie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Calendar sesiune specială Evaluare Națională 2020:

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00) la Evaluare Națională 2020.

Subiecte Română Evaluare Națională 2020. StiriEdu.ro va transmite cele mai relevante informații despre Evaluare Națională 2020, subiecte, barem și rezultate.

Articolul precedentCând se deschid grădinițele? Monica Anisie: Astăzi vor fi gata normele metodologice
Articolul următorSubiecte Limba Română la Evaluare Națională 2020: Un text din Zborul de Sorin Titel/ Compunere despre genul epic