Acasă Actualitate Subiecte Limba Română la Evaluare Națională 2020: Un text din Zborul de...

Subiecte Limba Română la Evaluare Națională 2020: Un text din Zborul de Sorin Titel/ Compunere despre genul epic

Evaluare Națională 2020 Elevii de clasa a VIII-a au primit la primul subiect un text din „Zborul” de Sorin Titei, cu mai multe cerințe, printre care găsirea sinonimelor pentru cuvintele ciudată și era. De asemenea, elevii au avut de redactat o compunere de maximum 150 de cuvinte prin care să demonstreze apartenența textului la genul epic.

Subiectul I: fragment din Zborul de Sorin Titelcu cerințele:

– notează câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: ciudată, era

-menționează rolul cratimei din secvența să urce-n pod

-explică modul de formare al cuvintelor subliniate din secvențele: lumina aceea fierbinte oprită în hârtia geamului, o ușă dădea într-un balconaș

-transcrie două cuvinte care conțin un diftong din secvența: Podul era plin de geamantane vechi în care erau cărți cu coperte groase de carton negru, cărți pe jumătate roase de șoareci.

-formulează, în câte un enunț, două idei principale / secundare din textul dat

-precizează, într-un enunt, motivele pentru care sunetele muzicuței nu erau tocmai armonioase

La subpunctul B de la subiectul I elevii trebuiau să realizeze o compunere în 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic, compunere în care să precizeze două trăsături ale genului epic

La cel de-al doilea subiect au primit un text destre Traian Vuia apărut în revista Historia, text la care au avut 6 cerințe. Tot la acest la acest subiect trebuiau să facă un text despre o întâmplare în timpul unei activități preferate.

Primele rezultate vor fi comunicate pe data de 22 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 23 iunie (între orele 8,00 – 12,00). Acestea pot fi depuse/ transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/ transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 27 iunie.

Subiectele la Română de la Evaluarea Națională 2020 vor cuprinde numai din programa primului semestru din clasa a VIII-a  și din programele școlare pentru clasele a V-a – a VII-a. Din programa clasei a VIII-a elevii vor primi la examen numai materia din semestrul I, ceea ce înseamă textul liric ( Mihai Eminescu, Lucian Blaga etc) textul epic, caracterizarea personajelor, propozițiile subordonate predicativa, subiectivă, atributiva, completiva directă. Programa claselor a V-a -VII-a cuprinde : fabula, doina populară, pastelul, basmul popular etc, precum și toate părțile de vorbire, functiile sintactice, elementele de fonetică, mijloacele de îmbogățire a vocabularului, procedeele artistice.

Calendar Evaluare Națională 2020

2 – 5 iunie – înscrierea elevilor

15 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura română

17 iunie – probă scrisă: Matematică

18 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura maternă

22 iunie – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)

22 iunie (orele 16:00 – 19:00) – Depunerea contestaţiilor

23 iunie (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestaţiilor

23-26 iunie – Soluţionarea contestaţiilor

27 iunie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Calendar sesiune specială Evaluare Națională 2020:

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00) la Evaluare Națională 2020.

Subiecte Română Evaluare Națională 2020. StiriEdu.ro va transmite cele mai relevante informații despre Evaluare Națională 2020, subiecte, barem și rezultate.

Articolul precedentEvaluare Națională 2020. Subiecte la română la prima sesiune de examen/ Peste 170.000 de elevi participă la examen
Articolul următorMinisterul Educației: Un singur elev a fost trimis acasă din cauză că avea temperatură mai mare de 37.3 grade