Acasă Actualitate Măsurile luate de 26 de țări UE pentru a redeschide școlile/ Ce...

Măsurile luate de 26 de țări UE pentru a redeschide școlile/ Ce pregătesc pentru anul 2020 – 2021

Foto: pixabay.com

Majoritatea celorlalte țări europene au redeschis școlile înainte de finalul anului școlar 2019-2020, însă cu măsuri siguranță pentru elevi, precum aerisirea frecventă a spațiilor, purtarea măștilor în interior, dezinfectare și spălare a spațiilor educaționale. Unele din celelalte țări ale Uniunii Europene au decis deja cum va începe noul an școlar 2020-2021.  

Vă prezentăm mai jos situația din celelalte țări ale Uniunii Europene, așa cum a fost prezentată de către ministerele din țările respective:

Austria

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc începând cu luna mai. Măsuri de distanțare fizică: organizarea claselor în 2 grupuri, câte 18 elevi în clasă, în schimburi, alternativ, luni-miercuri și joi-vineri (și invers în săptămâna următoare).

Măsuri igienico-sanitare: manual de igienă elaborat de minister, purtarea măștilor, dezinfectare, curățenie periodică. Ulteior, pe 3 iunie a fost eliminată obligativitatea de a purta mască în incinta școlii.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Este planificată reluarea tuturor activităților școlare și universitare; acest lucru depinde însă de rata infecției și de măsurile de restricție implementate la acel moment

Belgia

Școlile s-au redeschis treptat și parțial în luna mai. Măsuri de distanțare fizică: organizarea claselor în grupuri mici, limitarea interacțiunii între grupuri (contact bubbles). Măsuri igienico-sanitare: respectarea regulilor stricte de igienă, purtarea măștilor (excepție copiii cu vârsta între 0-12 ani)

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021 Sunt patru scenarii posibile, în funcție de situație. Vor fi stabilite coduri de risc, pe culori: – verde – școli complet deschise, – galben – frecvență 4 zile pe săptămână, – portocaliu – frecvență 2 zile pe săptămână, cursurile completate cu învățare la distanță; – roșu – cursuri la distanță. Școlile pentru educația specială vor fi deschise, dar se vor lua măsuri în funcție de culoarea de risc.

Bulgaria

Școlile au fost închise până la finalul anului școlar. Măsuri de distanțare fizică: organizarea în grupuri mici. Măsuri igienico-sanitare: ghid elaborat de minister.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Există pregătirea necesară pentru începerea normală a noului an școlar, dar în cazul unei alte stări de urgență, învățarea va continua să se desfășoare online

Cehia

Școlile s-au redeschis în mai, dar nu a fost obligatorie prezența. Măsuri de distanțare fizică: grupuri de 15 elevi, distanță de 2 metri. Măsuri igienico-sanitare: ghiduri elaborate de minister privind circulația în spațiile școlare comune, prevenirea interacțiunii între grupurile școlare, curățarea și aerisirea sălilor de clasă, condiții de igienă și dezinfectare crescute, mască obligatorie pentru elevi și profesori dacă s-au aflat la o distanță mai mică de doi metri unii față de alții și pentru tot personalul didactic în timpul examenelor.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Decizia privind deschiderea anului școlar următor depinde de situația epidemiologică.

Cipru

Școlile au fost redeschise în 21 ma, dar cu măsuri de siguranță pentru elevi. Măsuri de distanțare fizică: organizarea claselor în grupuri de 12 elevi, prin rotație, săptămânal. Măsuri igienico-sanitare: în baza protocoalelor speciale ale Ministerului Sănătății. Alte măsuri: în fiecare școală a existat o cameră specială pentru izolare, în caz de nevoie; au fost programate 20.000 de teste de diagnostic pentru elevi și profesori.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Intenția este de a începe anul școlar mai devreme, la începutul lunii septembrie, pentru recuperarea; există mai multe scenarii privind alternarea învățării online cu cea mixtă, în funcție de evoluția situației sanitare.

Croația

O parte din școli au fost deschise din 11 mai. Măsuri de distanțare fizică: divizarea colectivelor în grupuri mici în funcție de dimensiunea sălii de clasă, reducerea timpului petrecut la școală (3-4 ore), decalarea programului și a pauzelor, păstrarea distanței de 1,5 – 2 m. Măsuri igienico-sanitare: purtarea măștilor este recomandată, dezinfectanți disponibili, limitarea accesului părinților, măsurarea temperaturii.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Diferite scenarii pentru următorul an școlar și universitar, în funcție de situația epidemiologică și alte criterii, precum cadre strategice disponibile, infrastructură și sprijin educațional, cu scopul de a permite reacții prompte și de a asigura continuitatea procesului de învățământ. Sunt luate în considerare următoarele scenarii: 1. În principal educație față în față; 2. Model mixt; 3. În principal educație la distanță.

Danemarca

Școlile s-au redeschis treptat, controlat din 15 aprilie. Măsuri de distanțare fizică: restricții locale, închiderea școlilor pentru anumite zile, reducerea numărului de ore, organizarea meselor din sala de clasă la 2 m distanță. Măsuri igienico-sanitare: măsuri stricte de igienă: spălarea mâinilor la fiecare 2 ore, curățarea materialelor și echipamentelor școlare de două ori pe zi, instalarea de toalete și chiuvete suplimentare. Alte măsuri: elevii din grupa de risc beneficiază de educație la distanță, părinții folosesc intrări diferite sau nu intră în clădirea școlii, guvernul a cerut familiilor să-și țină copiii acasă atunci când cel puțin un părinte nu lucrează, parcurile comunitare sunt rezervate copiilor între 8:00 – 15:30, diverse alte clădiri sunt puse la dispoziția școlilor, inclusiv hoteluri, bănci, centre de conferințe, muzee și biblioteci.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Ministerul Educației Superioare și Științei a creat multiple forumuri de dialog în care sunt discutate principalele provocări. Dacă totul merge bine, va fi un an școlar normal, în conformitate cu recomandările specifice ale autorităților daneze din domeniul sănătății. Un acord politic a fost încheiat pentru a se aloca 210 milioane DKK pentru 5.000 de locuri suplimentare de studiu la instituțiile de învățământ superior în 2020 și 2021, pentru a se adapta la o creștere preconizată a solicitanților din cauza situației actuale.

Estonia

Școlile ai fost redeshise terptat și partial din 15 mai. Măsuri de distanțare fizică: constituirea de grupuri mici (maximum 10 studenți), măsuri adaptate fiecărui caz în parte. Măsuri igienico-sanitare: aerisirea camerelor, spălarea mâinilor, dezinfectare, curățarea suprafețelor umede, purtarea măștilor pentru elevii și profesorii din grupurile de risc, s-a evitat intersectarea activităților cu rutele de trafic, evitarea contactului între grupuri mari, limitarea accesului părinților, copiii preluați de profesori în aer liber.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Măsurile organizatorice și de siguranță sunt revizuite pentru anul școlar/ universitar următor, care va începe în septembrie.

Finlanda

Școlile s-au redeschis din 14 mai. Măsuri de distanțare fizică: reducerea numărului de elevi în sălile de clasă, menținerea, acolo unde este posibil, a aceluiași spațiu de lucru pentru un grup de elevi, asigurarea distanțării de 1 – 2 m. Măsuri igienico-sanitare: măsuri stricte de igienă, limitarea accesului în clădiri, utilizarea opțională a măștilor.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Ministerul pregătește măsuri care să permită furnizorilor de educație de bază să alterneze învățământul la distanță cu învățământul față în față, dacă situația generată de COVID-19 necesită acest lucru, în toamnă. Planurile depind de situația generată de COVID-19 din Finlanda în august 2020, când ar trebui să înceapă următorul an școlar/ academic. Se va decide la sfârșitul verii care este cea mai sigură modalitate de a începe următorul an școlar/ academic.

Franța

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc începând cu 11 mai. Măsuri de distanțare fizică: distanțare fizică de cel puțin 1 metru, menținerea elevilor în aceleași grupuri și clase, evitarea mixării acestora. Măsuri igienico-sanitare: Purtarea măștilor, cu excepția: profesorii atunci când predau și sunt la cel puțin un metru distanță față de elevi, copiii din grădiniță, opțional pentru elevii din ciclul primar și cei din celelalte cicluri, cu anumite patologii, purtarea măștilor este obligatorie în timpul deplasărilor sau în cazul în care distanța fizică nu poate fi menținută, pentru elevii din învățământul secundar (peste 11 ani), măsuri stricte de igienă și dezinfecție a spațiilor, monitorizarea stării de sănătate a copiilor, de către părinți.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Învățământ superior: Planul de reluare a activităților în modul mixt (predare și învățare la distanță și față în față), pentru anul universitar următor, este în lucru. Digitalul va juca un rol central, dar depinde de situația din toamnă (revenirea la școală va fi larg răspândită sau doar parțială etc.).

Germania

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc  la sfârșitul lunii aprilie, în funcție de land. Măsuri de distanțare fizică: limitarea contactului social, utilizarea spațiului cu asigurarea distanțării (capacități destul de limitate, din punct de vedere spațial și al personalului, necesare pentru implementarea reglementărilor generale privind distanța). Măsuri igienico-sanitare: stricte, dezinfectanți.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Anul universitar estimat să înceapă la 2 noiembrie, cu respectarea reglementărilor generale de igienă și distanță, în funcție de reglementările din domeniul sănătății de la acel moment.

Grecia

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc la 1 iunie. Măsuri de distanțare fizică: Distanța de siguranță de 1,5 metri, un număr maxim de 15 elevi pe clasă, pauze decalate, prezență la școală: jumătate dintre elevi luni, miercuri și vineri, iar cealaltă jumătate marți și joi, alternativ. Măsuri igienico-sanitare: școlile au fost dezinfectate de două ori pe zi, iar dozatoarele cu dezinfectanți (236.178 de dispozitive) au fost furnizate în toate sălile de clasă. Alte măsuri: Revenirea la educația față în față nu a fost obligatorie pentru elevi, ci în funcție de propria stare de sănătate sau de situația în care aceștia trăiesc (de ex., într-un mediu cu persoane care prezintă un risc mai mare din cauza coronavirusului). În aceste cazuri, educatorii au folosit în continuare metodele de învățare la distanță care au fost utilizate pe tot parcursul închiderii.

Anul școlar 2020-2021. Se preconizează să înceapă cu două săptămâni mai devreme (tbc). În ceea ce privește orientările privind igiena, vor fi urmate în continuare instrucțiunile experților în sănătate.

Irlanda

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ urmează să aibă loc înainte de sfârșitul lunii august, potrivit guvernului irlandez. Citiți și: Școlile din Irlanda se vor deschide înainte de sfârșitul lunii august/ Vor fi angajați 1.000 de profesori

Italia

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ nu a avut loc, cșolile fiind închise până în septembrie. Măsuri de siguranță pentru redeschiderea școlilor în luna septembrie: absența simptomelor respiratorii sau temperatura corpului sub 37,5 °C în ultimele trei zile, să nu fi fost în carantină sau în izolare la domiciliu în ultimele 14 zile, să nu fi fost în contact cu persoane pozitive, în măsura în care se poate ști, în ultimele 14 zile, detectarea temperaturii corporale NU este necesară la intrarea în școală, aceasta constituind responsabilitatea personală a familiilor și a personalului școlii.

Măsuri de distanțare fizică: distanțarea interpersonală de cel puțin 1 metru, metode de învățare alternativă/ trecerea la metode de predare la distanță proporțional cu vârsta elevilor și cu contextul educațional general, la decizia fiecărei școli, limitarea jocurilor de echipă și a sporturilor de grup în spații închise, fiind de preferat activitățile fizice individuale care permit distanțarea fizică (de minim 2 m).

Măsuri igienico-sanitare: măsuri de igienă stricte, produse de dezinfectare a mâinilor disponibile pentru studenți și personalul școlii, în mai multe puncte ale clădirii școlii și în fiecare clasă, purtarea măștilor atât de elevi cât și de profesori;

Anul școlar 2020-2021. Școlile trebuie să se pregătească pentru un an școlar în care vor fi necesare metode organizatorice speciale pentru a permite predarea la clasă. Va fi nevoie de suplimentarea numărului de profesori, dar și de creșterea numărului de îngrijitori pentru a acoperi nevoia de organizare a turelor sau pentru a răspunde nevoilor crescute de supraveghere și asistență.

Letonia 

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc parțial din 10 iunie pentru preșcolari. Măsuri de distanțare fizică: distanțare de 2 m, nu mai mult de 25 de persoane într-o sală, durata unei activități desfășurate în interior nu mai mare de 3 ore. Măsuri igienico-sanitare: materiale de igienizare, dezinfectarea și aerisirea frecventă a încăperilor. Măștile, obligatorii în timpul examenelor finale, dacă acestea durează mai mult de 3 ore, în instituțiile de învățământ general și VET și opționale, în învățământul superior

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021.  Nu au fost luate decizii cu privire la noul an școlar/ universitar. Cele mai multe instituții de învățământ superior vor începe la începutul lunii septembrie, ca de obicei. Evoluția va depinde de situația epidemiologică din țară. Instituțiile de învățământ superior se pregătesc pentru ambele modalități – învățare la distanță și la clasă.

Lituania

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ începând cu 18 mai. Măsuri de distanțare fizică: distanță de cel puțin un metru între elevi, nu se limitează numărul copiilor din grupuri, orar diferit de începere și încheiere a programului școlar, ajustarea timpului pauzelor, evitarea contactului între grupuri la intrarea și părăsirea școlii, în zonele comune și la masă, limitarea contactului elevilor cu personalul auxiliar. Măsuri igienico-sanitare: igienizarea și ventilarea spațiilor după fiecare grup, dezinfectanți disponibili pentru adulți și copii, spălarea mâinilor în mod regulat, purtarea măștilor pentru educatorii/ personalul și părinții care însoțesc copiii la intrarea în grădiniță

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Este planificată reluarea tuturor activităților școlare și universitare la 14 septembrie

Luxemburg

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ începând cu 25 mai. Măsuri de distanțare fizică: organizare în 2 grupuri pentru a alterna învățarea de tip fata-in fata cu învățarea online, reducându-se cu 50% numărul elevilor prezenți simultan în clădirile școlii (dimensiunile grupurilor variază: 8 – 12 elevi pentru ciclul primar, 12-15 elevi pentru ciclul secundar), evitarea mixării grupurilor, căile de acces marcate. Măsuri igienico-sanitare: igienă, utilizarea măștilor, protecția nasului și a gurii sunt obligatorii de la vârsta de 6 ani în transportul public/ școlar, când se circulă în clădire sau când distanța de 2 m nu poate fi garantată în sala de clasă

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Planificarea și reflecțiile sunt în curs, încă nu au fost luate decizii. In învățământul superior, procesul de înscriere a fost complet digitalizat și simplificat; universitatea din Luxembourg oferă posibilitatea înscrierii condiționate pentru studenții care nu îndeplinesc încă cerințele de admitere. Termenul până la care trebuie îndeplinite toate cerințele este 15 noiembrie 2020. Redeschiderea școlilor și reducerea dimensiunilor grupurilor de copii au necesitat angajarea de personal suplimentar pentru învățământul primar și au trebuit identificate și organizate facilități suplimentare pentru primirea copiilor.

Malta

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc numai pentru învățământul preșcolar. Toate examenele au fost anulate, examenele de bacalaureat se organizează în septembrie 2020.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Este planificată deschiderea anului școlar în septembrie 2020 și universitar în octombrie 2020, sub rezerva deciziei autorităților naționale de sănătate, care pot hotărî amânarea datei

Polonia

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ  a avut loc începând cu 6 mai. Măsuri de distanțare fizică: grupuri mici, în camere permanente (grădinițe), 12 elevi într-un grup, 4 mp pentru o persoană, 1,5 m între bănci, decalarea programului școlar și a pauzelor (școli), propriile reguli avizate sanitar (universități). Măsuri igienico-sanitare: măsuri suplimentare de igienă, dezinfectant, purtarea măștilor doar în spațiile interioare comune de către cadre didactice și personal auxiliar. Începând cu 1 iunie, toți elevii au putut participa la cursuri față în față, cu respectarea regulilor de distanțare.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Este posibilă începerea anului școlar cu întârziere, în funcție de la situația epidemiologică

Portugalia 

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc numai pentru preșcolari și grădinițe, dar revenirea la școală nu a fost obligatorie, ci la decizia părinților. Măsuri de distanțare fizică: adecvarea spațiilor la numărul de studenți, de orar, prin extinderea programului de școală la perioade de noapte sau zile nelucrătoare, interzicerea evenimentelor non-academice cu mai mult de 10 persoane, aprobări prealabile de participare la servicii deschise publicului, folosirea de spații în aer liber și activități individuale, evitarea concentrărilor de elevi în locurile de joacă, cantine și toalete. Măsuri igienico-sanitare: utilizarea tuturor echipamentelor de protecție personală, respective măști pentru utilizarea generală (cu excepția înv. preșcolar), aplicarea periodică a gelului dezinfectant, dezinfectarea spațiilor colective, adaptarea instalațiilor și rutelor

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021.  Portugalia intenționează să înceapă anul școlar următor având, pe cât posibil, revenirea la normalitate ca referință. Cu toate acestea, unele ajustări ușoare ale calendarului, continuitatea modalităților (pregătite pentru diferite intensități) de predare/învățare la distanță (internet și tv) vor fi pregătite ca un instrument complementar pentru educația față în față.

Slovacia  

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ – 1 iunie.  Întoarcerea copiilor la școală a fost voluntară, la decizia părinților. Măsuri de distanțare fizică: 15 copii într-o clasă de grădiniță, 20 copii /clasă în învățământul primar, grupuri fixe, nu este permisă migrarea între clase. Măsuri igienico-sanitare: verificarea temperaturii, dezinfectare, ventilație, chestionare de sănătate pentru personal, declarația parentală a stării de sănătate a copiilor.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Va începe în a doua jumătate a lunii septembrie, dacă situația o permite. Măsurile vor depinde de situația epidemiologică și vor fi discutate cu instituțiile de educație și formare și stabilite de Consiliul de Securitate și Autoritatea de Sănătate Publică.

Slovenia

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ – începând cu 18 mai. Măsuri de distanțare fizică: grupuri mici de copii în funcție de vârstă (10-15 copii primar și gimnazial, 8 – 10 copii preșcolar), elevii de gimnaziu – declarație semnată care să confirme că nu au avut simptome Covid-19 în ultimele 14 zile și că nu au fost în contact cu o persoană infectată, pentru copiii de școală primară și copiii de grădiniță, această declarație este semnată de părinți. Măsuri igienico-sanitare: e recomandată folosirea măștilor pentru personalul didactic.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. O analiză mai detaliată a învățării la distanță în timpul epidemiei va fi pregătită de Institutul Național de Educație. Rezultatele cercetării vor sta la baza dezvoltării în continuare a învățării la distanță/ mixte.

Spania

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ – a avut loc gradual, pe regiuni. Măsuri de distanțare fizică: grupuri de 15-20 elevi (pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani), cu purtarea măștii în afara sălii de clasă. Pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, distanțare de cel puțin 1,5 metri, cu purtarea măștii când nu se poate menține această distanță, dar nu atunci când stau la pupitru. Măsuri igienico-sanitare: igienă mai strictă, mai multă dezinfectare, ventilație, mai multe activități în aer liber.

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Ministerul Educației și Formării Profesionale și guvernele regionale au creat un grup de lucru pentru abordarea organizării școlilor / universităților adaptate la pandemie. Va fi lansat un nou program „Educa en Digital”, pentru dotarea instituțiilor de învățământ cu dispozitive și conectivitate, în special pentru cei mai vulnerabili elevi / studenți. Aceste dispozitive, aproximativ 500.000, vor facilita educația digitală atât la școală, cât și acasă, dacă este necesar. Guvernul va crește suma alocată burselor și subvențiilor cu 386 de milioane de euro, cu o creștere de 22%, pentru anul următor. Aproximativ 625.514 de elevi și studenți vor beneficia de creștere, astfel: 372.240 la nivel non / pre-universitar și 253.274 la nivel universitar. Se apreciază că, dacă nu există vaccin până în septembrie, școlile vor avea jumătate din elevi în sălile de clasă.

Suedia

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ nu au fost închise. Măsuri de distanțare fizică: menținerea distanței, evitarea activităților și a adunărilor în grupuri mari, analizarea posibilităților de a mânca masa de prânz la diferite ore, cursuri în aer liber. Măsuri igienico-sanitare: Orientările se bazează pe liniile directoare ale OMS și vizează, în principal măsuri sporite de igienă

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. În Suedia, sistemul educațional este descentralizat. Furnizorii de educație (municipalitate sau furnizorii privați de educație) pot decide să închidă școlile pe baza evaluărilor Agenției de Sănătate Publică și medicului epidemiolog

 Țările de Jos (Olanda)

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ a avut loc treptat începând cu 11 mai. Măsuri de distanțare fizică: distanțare de 1,5m, evitarea orelor de vârf în utilizarea transportului public, reducerea cu 50 % a timpului petrecut la școală pentru clasele primare

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Este planificată deschiderea anului școlar (fără dată) și universitar la 1 septembrie 2020.

Ungaria

Redeschiderea unităților și instituțiilor de învățământ nuami pentru preșcolari începând cu 25 mai. Măsuri igienico-sanitare: Instituțiile trebuie să urmeze instrucțiunile generale de siguranță existente. Nu există o reglementare legală specifică cu privire la instituțiile de învățământ superior, dar rectorii asigură condițiile de siguranță

Anul școlar/ universitar 2020 – 2021. Pentru învățământul preuniversitar și VET, anul următor este planificat să înceapă ca de obicei. Toate experiențele din timpul perioadei pandemice vor fi luate în considerare în anul academic viitor. Pentru învățământul superior, anul universitar este planificat să înceapă în septembrie 2020.

Articolul precedentTitularizare 2020. Niciun candidat nu a avut temperatură
Articolul următorLuminița Barcari candidează pentru șefia Consiliului Județean de la Ialomița