Acasă Actualitate Universitatea Babeș-Bolyai, singura din România în topul Shanghai, pe poziția 701-800

Universitatea Babeș-Bolyai, singura din România în topul Shanghai, pe poziția 701-800

foto: Facebook: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament/ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU). În anul 2020, poziția 701-800.
În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ 2000 au
trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul
unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul
Shanghai/ARWU.

Citiți și: UBB: proiect de 45 de milioane de euro pentru o platformă informatică

„Mă bucur și mă îngrijorez în același timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-și statutul de universitate internațională de prestigiu atractivă pentru studenți (în acest an numărul studenților din țară și internaționali la UBB a crescut față de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități “world-class” europene.  Asta este cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de științe și științe sociale, în timp ce UBB are șapte facultăți în domeniul artelor/științelor umaniste”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

„Mă îngrijorez în condițiile în care UBB este acum singura din țară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universități românești cu potențial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (și am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susținerea acestora înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“, mai spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cunoscut şi ca “Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, și anume premii academice de prestigiu pentru angajați/absolvenți (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) și publicații de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependență față de profilul și mărimea instituției, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt considerați esențiali în rolul și impactul lor internațional, indiferent de profilul/mărimea instituției, iar alții sunt adaptați la profilului și mărimea universităților.

UBB: Peste 23.300 de candidați la prima sesiune de admitere

Articolul precedentMinisterul Educației: Salariile cresc la 1 septembrie 2021/ Educația primește 551,4 milioane de lei
Articolul următorCum a rezolvat Nicușor Dan, în direct, o problemă de la Olimpiada din 1988, când a luat aurul